Pileće enchilade (enchiladas) – tortilje sa piletinom, još jedan ukusan i popularan recept meksičke kuhinje.
Tortilje sa piletinom i povrćem (enchilada) je poznati recept Meksičke kuhinje. Recept je nastao kao običaj umotavanja druge hrane u tortilje, koji potiče još od doba Maja. Postoje pisani zapisi još iz doba španskih konkvistadora da im je lokalno stanovništvo služilo hranu umotanu u kukuruzne tortilje.
Varijacije ovog recepta su mnogobrojne. Fil, oko koga se omotavaju tortilje uključuju meso, kao što je piletina, govedina ili svinjetina, zatim, morski plodovi, sir, krompir, povrće, ili bilo koja kombinacija već pomenutih sastojaka. Tortilje (Enchiladas) su obično posute ili začinjene sirom, pavlakom, zelenom salatom, maslinama, seckanim crnim lukom, ljutom paprikom, salsom, ili svežim korijanderom.
Mi smo vam pripremili jedan originalni meksički recept za tortilje sa piletinom i povrćem, ali, vodite računa oko količine ljutih paprika, koju stavljate. Prilagodite (povećajte ili smanjite) u zavisnosti od vašeg ukusa i vaših ukućana. Meksikanci su poznati po tome što jedu jako začinjenu i ljutu hranu! Recept je isproban više puta!
Pileće enchilade – tortilje sa piletinom – Recepti i Kuvar online
Tortilje sa piletinom i povrćem (enchilada) je poznati recept Meksičke kuhinje. Recept je nastao kao običaj umotavanja druge hrane u tortilje, koji potiče još od doba Maja. Postoje pisani zapisi još iz doba španskih konkvistadora da im je lokalno stanovništvo služilo hranu umotanu u kukuruzne tortilje.
- 500 gr pileće grudi (file)
- 2 kašičice kim (u prahu)
- 2 kašičice beli luk (u prahu)
- 2 čena beli luk (sitno iseckan)
- 1 kašičica meksička mešavina (začin)
- 1 glavica crveni luk (iseckan)
- 125 gr kukuruz šećerac
- 1 komad zelena ljuta paprika (bez semenki, grubo iseckana)
- 1 komad crvena ljuta paprika (bez semenki, sitno iseckana)
- 800 gr paradajz sok (gusti)
- 16 komada tortilje (male)
- 125 gr čedar sir (ili bilo koji kačkavalj)
- so
- biber
- ulje
Prilog i ukrašavanje
- pavlaka
- peršun (seckani)
- paradajz (sečeni)
- Iseckajte piletinu na sitne komade. Zagrejte tiganj i podmažite sa malo ulja. Dinstajte piletinu oko 7 minuta. Pospite piletinu sa kimom u prahu, belim lukom u prahu i meksičkim začinom, pre okretanja. Dinstajte pileće meso još oko 7 minuta. Kad je meso gotovo, prebacite na tanjir, da se ohladi.
- U posudu za mešanje, dodajte piletinu, i prelijte je sa sosom od dinstanja. Dodajte seckani beli luk, seckani crveni luk, kukuruz šećerac i sok od paradajza. Promešajte da se masa izjednači. Ostavite da odstoji.
- U tiganju malo prepecite svaku od tortilja.
- Svaku od tortilja, nafilujte masom, i stavite u podmazan sud za pečenje, tako da je spoj tortilje sa donje strane. Ukoliko ostane mase i soka od paradajza, prelijte preko složenih tortilja. Preko tortilja pospite rendani čedar sir.
- Zagrejte rernu na 180 C. Pecite enchilade 15-20 minuta. Služite enchilade tople, ukrašene seckanim peršunovim lišćem, uz prilog pavlake i sečenog paradajza.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!