Pita-kolač sa svežim smokvama – Snežana Knežević

Pita-kolač sa svežim smokvama – smokva je za mene inspirativna namirnica tako da je nastao i ovaj recept za PITU-KOLAČ.

Pita-kolač sa svežim smokvama - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Pita-kolač sa svežim smokvama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Pita-kolač sa svežim smokvama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Pita-kolač sa svežim smokvama – smokva je za mene inspirativna namirnica tako da je nastao i ovaj recept za PITU-KOLAČ.

Pita-kolač sa svežim smokvama, sastojci:

  • 14 komada svežih smokvi (krupnijih)
  • 10 listova kora za pitu
  • 6 komada jaja (manjih)
  • 1 kesica vanilin secera
  • 500 ml mleka
  • 100 g praha za puding od vanile
  • 4 kašike šećera (ili po ukusu)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • 12 listova nane (mente)

Pita-kolač sa svežim smokvama, priprema:

  1. Smokve oprati, odseći im peteljke i preseći na četvrtine.
  2. U poseban sud izlomiti jaja, dodati vanilin šećer, šećer i mleko i umutiti viljuškom ili žicom ručno.
    Dodati prah za puding, deo ulja i prašak za pecivo i sve lepo sjediniti.
  3. Od kora odvojiti 4 kore, 2 za odozdvo i 2 za odozgo a ostatak urolati i iseći na trake široke 2 cm.U manji okrugli kalup staviti papir za pečenje i namazati tanko maslinovim uljem. Staviti 2 kore unakrst da ivice prelaze preko kalupa.

    U sredinu staviti kore isečene na trake, prethodno razdvojene.

    Sipati nekoliko kašika fila.

  4. Poredjati sve smokve.Preko smokvi sipati ostatak fila, a ostavite par kašika za odozgo.

  5. Sada krajeve kora, koji su ostali izvan kalupa prebacite preko smokvi i dodajte 2 kore i ušuškajte pitu.Premažite je ostatkom fila, koji ste odvojilim i malo kore izbockajte nožem. Pospite kokosom.

    Pitu-kolač stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni sa toplim vazduhom. Kada kore počnu da rumene, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peči dok pita lepo ne porumeni, negde oko 40 minuta. Pazite da vam ne pregori.

  6. Izvadite je iz rerne, pokrite i ostavite da se prohladi a onda je prebacite u frižider da se dobro ohladi.
  7. Seći na trouglove, ukrasiti šlagom i mentom i poslužiti.
Pošto fil od pudinga padne na dno, delovaće vam kao da pita nije pečena. Kore pokupe višak tečnosti i puding se skuva tako da kada se pita ohladi ispod voća imate jedan sloj pudinga sa korama koje se ne vide. Da bi se pita lepo sekla a i ukusnija je kada se lepo ohladi i još uz šlag i mentu dobija dodatno na ukusu.

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pita-kolač sa svežim smokvama – Snežana Knežević

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.