Pita-kolač sa svežim smokvama - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Pita-kolač sa svežim smokvama - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Pita-kolač sa svežim smokvama – smokva je za mene inspirativna namirnica tako da je nastao i ovaj recept za PITU-KOLAČ.

Pita-kolač sa svežim smokvama - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Pita-kolač sa svežim smokvama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Pita-kolač sa svežim smokvama – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online

Picture 333

Pita-kolač sa svežim smokvama – smokva je za mene inspirativna namirnica tako da je nastao i ovaj recept za PITU-KOLAČ.

Pita-kolač sa svežim smokvama, sastojci:

  • 14 komada svežih smokvi (krupnijih)
  • 10 listova kora za pitu
  • 6 komada jaja (manjih)
  • 1 kesica vanilin secera
  • 500 ml mleka
  • 100 g praha za puding od vanile
  • 4 kašike šećera (ili po ukusu)
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • 12 listova nane (mente)

Pita-kolač sa svežim smokvama, priprema:

  1. Smokve oprati, odseći im peteljke i preseći na četvrtine.
    Picture 238
  2. U poseban sud izlomiti jaja, dodati vanilin šećer, šećer i mleko i umutiti viljuškom ili žicom ručno.
    Dodati prah za puding, deo ulja i prašak za pecivo i sve lepo sjediniti.Picture 242
  3. Od kora odvojiti 4 kore, 2 za odozdvo i 2 za odozgo a ostatak urolati i iseći na trake široke 2 cm.U manji okrugli kalup staviti papir za pečenje i namazati tanko maslinovim uljem. Staviti 2 kore unakrst da ivice prelaze preko kalupa.

    U sredinu staviti kore isečene na trake, prethodno razdvojene.

    Sipati nekoliko kašika fila.

    Picture 247

  4. Poredjati sve smokve.Preko smokvi sipati ostatak fila, a ostavite par kašika za odozgo.

    Picture 250

  5. Sada krajeve kora, koji su ostali izvan kalupa prebacite preko smokvi i dodajte 2 kore i ušuškajte pitu.Premažite je ostatkom fila, koji ste odvojilim i malo kore izbockajte nožem. Pospite kokosom.

    Pitu-kolač stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni sa toplim vazduhom. Kada kore počnu da rumene, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peči dok pita lepo ne porumeni, negde oko 40 minuta. Pazite da vam ne pregori.

    Picture 255

  6. Izvadite je iz rerne, pokrite i ostavite da se prohladi a onda je prebacite u frižider da se dobro ohladi.Picture 275
  7. Seći na trouglove, ukrasiti šlagom i mentom i poslužiti.
    Picture 305
Pošto fil od pudinga padne na dno, delovaće vam kao da pita nije pečena. Kore pokupe višak tečnosti i puding se skuva tako da kada se pita ohladi ispod voća imate jedan sloj pudinga sa korama koje se ne vide. Da bi se pita lepo sekla a i ukusnija je kada se lepo ohladi i još uz šlag i mentu dobija dodatno na ukusu.

Snežana Knežević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!