Pita sa makom i grizom

RECEPT PRIPREMILAVerica Poznanović

Pita sa makom i grizom.

Pita sa makom i grizom, sastojci:

  • 500 g kora za pitu

Fil od griza, potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 g griza
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil od maka, potrebno je:

  • 500 g mlevenog maka
  • 400 ml mleka
  • 6 kašika šećera

Preliv:

  • 500 g šećera
  • 600 ml vode
  • sok od jednog limuna

Pita sa makom i grizom, priprema:

Preliv:

  •  Prvo skuvati preliv od šećera, vode i limunovog soka. Dovoljno je da smesa vri tri-četir iminuta i preliv je gotov. Ostaviti da se hladi.

Fil od maka:

  • Staviti mleko i šećer da provri. Dodati mak, izmešati i pustiti da vri par trenutaka.
  • Ostaviti da se malo ohladi, za to vreme pripremite fil od griza.

Fil od griza:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom.
  • Dodati sve ostale sastojke, šećer, ulje, jogurt, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo, još jednom sve dobro umutiti.

Sledi filovanje:

  • Prve tri kore premazati filom od griza.
  • Preko staviti četvrtu koru i premazati filom od maka.
  • Uviti u rolat i ređati u pleh.
  • Pitu peći na 200*C oko 30 minuta.
  • Vruću pitu preliti ohlađenim prelivom, pa ostaviti da se ohladi i upije sirup.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.