Pita sa makom i grizom.
Pita sa makom i grizom, sastojci:
- 500 g kora za pitu
Fil od griza, potrebno je:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 200 g griza
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Fil od maka, potrebno je:
- 500 g mlevenog maka
- 400 ml mleka
- 6 kašika šećera
Preliv:
- 500 g šećera
- 600 ml vode
- sok od jednog limuna
Pita sa makom i grizom, priprema:
Preliv:
- Prvo skuvati preliv od šećera, vode i limunovog soka. Dovoljno je da smesa vri tri-četir iminuta i preliv je gotov. Ostaviti da se hladi.
Fil od maka:
- Staviti mleko i šećer da provri. Dodati mak, izmešati i pustiti da vri par trenutaka.
- Ostaviti da se malo ohladi, za to vreme pripremite fil od griza.
Fil od griza:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom.
- Dodati sve ostale sastojke, šećer, ulje, jogurt, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo, još jednom sve dobro umutiti.
Sledi filovanje:
- Prve tri kore premazati filom od griza.
- Preko staviti četvrtu koru i premazati filom od maka.
- Uviti u rolat i ređati u pleh.
- Pitu peći na 200*C oko 30 minuta.
- Vruću pitu preliti ohlađenim prelivom, pa ostaviti da se ohladi i upije sirup.
Verica Poznanović
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!