Pita sa makom – Kristina Gašpar

0

Pita sa makom prelivena šećernim sirupom (agdom) za ljubitelje maka. Suva pita, mokra pita ili baklava, kako ko voli.

Možete je začiniti po ukusu – suvim grožđem, vanilin šećerom, limunom… Ko voli kombinaciju maka i cimeta, može da doda i cimet. Mogućnosti ima dosta.

Pita sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pita sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ako treba da biram između štrudle i pite sa makom, uvek biram pitu. Količina maka nije fiksna, nekada potrošim manje maka. Bez obzira na količinu maka, pita sa makom je uvek ukusna.

Nakon prelivanja, bilo bi poželjno da se pita dobro ohladi kako bi se sjedinili svi sastojci.
Ali, ukusna je i kada je mlaka.

Pita sa makom, sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 5 jaja
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 300 g mlevenog maka
  • 200 g suvog grožđa

Sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 2,5 šolje vode
  • vanila, limun

*šolja od 2 dl

Pita sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pita sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Pita sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pita sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pita sa makom, priprema:

  • Umutite jaja, šećer, jogurt, ulje i vanilin šećer.
  • Pleh okvirnih dimenzija 25*35 premažite uljem i obložite korom, prelijte sa 3-4 kašike fila od jaja, pospite sa 2-3 kašike maka.
  • Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore.
  • Na svaku 2 ili 3 koru stavljajte suvo grožđe.
  • Poslednju koru premažite filom od jaja.
  • Pitu zasecite kao baklavu – na komade željene vličine.
  • Pecite je 25 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  • Prohlađenu pitu, prelijte prohlađenim sirupom.
  • Za sirup prokuvajte vodu i šećer – kuvajte 8-10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.
  • Na kraju dodajte, po želji, vanilin šećer i/ili limun isečen na kriške.

Pita sa makom se može napraviti i u obliku štrudlica – spajanjem po nekoliko kora. Sve ostalo je isto.

Ukoliko ne volite prelivene kolače, sirup možete eliminisati.U tom slučaju kada mutite jaja, povećajte količinu šećera na 1,5 šolju, a ulje na 2/3 šolje, okvirno.

Pita sa makom može biti i posna. Jednostavno, oni koji poste ili ne jedu namirnice životinjskog porekla treba da izostave fil od jaja. Kore poprskajte uljem umesto filom.

Poslednji put sam napravila sve tri varijante, za svačiji ukus.

Pita sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pita sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pita sa makom se može poslužiti sa cvetom ili bez, Morala sam da stavim cvetić kako bih razbila monotoniju, Lepi Jova je „odradio“ svoje.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.