Pogačice sa kikirikijem – Dijana Popović

Pogačice sa kikirikijem – eksplozija ukusa harmonija mirisa u malim slanim zalogajima. Ako volite kikiriki onda je ovo pravi recept za sve vas.

Pogačice sa kikirikijem, sastojci:

Za testo:

  • 1050 g mekog brašna tip 400
  • 2 supene kašika suvog kvasca
  • 500 ml mlakog mleka
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 3 kašike jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 žumance
  • 150 ml ulja

Potrebno još:

  • oko 50 g brašna za ravijanje jufki za pogačice

Za premazivanje razvijenih jufki:

  • 200 g omekšalog putera

Za posipanje razviijenih jufki:

  • 200 g pečenog slanog krupnije mlevenog kikirikija

Za premazivanje ne pečenih pogačica:

  • 1 neumućeno belance

Za posipanje pogačica

  • susam po ukusu
Pogačice sa kikirikijem - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online
Pogačice sa kikirikijem – Dijana Popović – Recepti i Kuvar online

Pogačice sa kikirikijem, priprema:

  • U veću činiju staviti polovinu brašna.
  • Napraviti udubljenje, pa u udubljenje staviti suvi kvasac šećer, so, prašak za pecivo, kvasac, jogurt, žumance, kiselu pavlaku i ulje.
  • Sve zamesiti sa mlakim mlekom, uz postepeno dodavanje preostalog brašna.
  • Umesiti fino glatko testo.
  • Testo ostaviti 45 minuta da nadođe.
  • Nadošlo testo premesiti i podeliti na 8 istih loptica.
  • Loptice ostaviti na pobrašnavljenu radnu površinu, 15 minuta da nadođu.
  • Staviti malo brašna na radnu površinu pa razviti prvu lopticu u pravaugaoni oblik.
  • Razvijenu jufku premazati sa omekšalim puterom i posuti je sa krupnije mlevenim kikirikijem.
  • Zatim razviti drugu lopticu pa je staviti na prvu, premazati je otopljenim puterom i posuti sa kikirikijem.
  • Tako uraditi sa preostalih 5 loptica.
  • Poslednja 8 razvijena loptica se ne premazuje sa puterom i kikirikijem.
  • Tako pripremljene i naslagane jufke blago pritisnuti oklagijom i lepo oblikovati prevaugaonik.
  • Premazati sa neumućenim belancetom, posuti sa susamom, pa iseći na veće ili manje kocke po želji.
  • Složiti na tepsiju koja je obložena pek papirom.
  • Peći u zagrejanoj rerni, 25 minuta na 200 stepeni.
  • Prijatno.

Dijana Popović

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pogačice sa kikirikijem – Dijana Popović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.