Posna štrudla.
Posna štrudla, sastojci:
Za testo:
- 350 g brašna,
- 1 kesica suvog kvasca (10 g),
- 3 kašike ulja,
- 1 kašika šećera,
- 1 kesica vanilin šećera,
- 200 ml vode,
- rendana limunova korica (po ukusu)
- 1 prstohvat soli.
Za nadev:
- 4 kašike džema od kajsija,
- 100 g mlevenih oraha.
Za premazivanje:
- po potrebi ulje.
Za posipanje:
- po potrebi šećer u prahu,
- 1 kesica vanilin šećera.
Posna štrudla, priprema:
Za testo:
- U dublju posudu sipati brašno, dodati kvasac, so i izmešati.
- Zatim, uliti mlaku vodu, dodati ulje, šećer, vanilin šećer, rendanu limunovu koricu i zamesiti testo.
- Testo nauljuiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
- Nadošlo testo premesiti još jednom i opet prekriti čistom kuhinjskom krpom, pa ostaviti da još jednom naraste.
- Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i oklagijom razviti u oblik pravougaonika.
- Premazati džemom i posuti mlevenim orasima.
- Pažljivo urolati i staviti u duguljasti kalup obložen pek-papirom.
- Prekriti najlon kesom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
- Za to vreme uključiti rernu i dobro je zagrejati na 250 stepeni.
- Premazati uljem i peći na 200 stepeni 40 minuta (po potrebi smanjiti temperaturu kako štrudla ne bi gorela).
- Gotovu štrudli izvaditi iz rerne, premazati je uljem i ostaviti da se prohladi.
- Štrudlu izručiti na tacnu.
- Šećer u prahu sjediniti sa vanilin šećerom i posuti štrudlu dok je još vruća.
- Štrudlu seći na parćad željene veličine, servirati i poslužiti.
Savet: vreme je posta,tako da Vam predlažem da napravite ovu,veona ukusnu štrudlu,i posladite se.Koristila sam domaći džem od kajsija.Vi možete koristiti bilo koji džem-po sopstvem izboru.
Vrene pripreme: 120 minuta
Broj porcija: 6
Stepen težine pripreme: lako se priprema
Posno jelo
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!