Dok pripremate posne torte maštate o šta bi moglo da bude adekvatna zamena za belance?
Vegan ste ili vegetarijanac koji ne konzumira jaja? Alergični ste na jaja? Ne brinite, postoji rešenje.
![Posna zamena za belance - Aquafaba 1 Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/02/biljno-posno-belance.jpg)
Nema više muke oko izrade posne/veganske hrane. Ono što vam je potrebno jesu sirove leblebije ili beli pasulj.
A ukoliko nemate dovoljno vremena, kupite konzervu leblebija i za pola sata ćete imati savršenu koru za tortu po vašoj meri – posnu, vegansku, vegetarijansku…
![Posna zamena za belance - Aquafaba 2 Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/02/biljno-belance.jpg)
Sastojci za oko 3dl veganskog belanceta:
- 300 g sirovih (suvih) leblebija
- 500 ml vode
- prstohvat soli
![Posna zamena za belance - Aquafaba 3 Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/02/aquafaba1.jpg)
Priprema:
- Sirove (termični neobrađene) leblebije dobro operite i prelijte sa 2 puta većom zapreminom vode.
- Ostavite ih da se hidriraju oko 8 sati.
- Prospite ostatak vode i sipajte oko 500 ml sveže vode i so.
- Kuvajte ih na nižoj temperaturi dok ne omekšaju (kuvanje obično traje od 1,5h do 2h u zavisnosti od vrste).
- Po potrebi dolivajte vodu.
- Voda treba uvek da pokriva sve leblebije kako bi se ravnomerno skuvale (kada je sredina meka, kremasta, leblebije su kuvane – pritisnite ih sa dva prsta i znaćete da li su gotove).
- Ostavite ih da se hlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale preko noći (oko 8h).
- Potom ih procedite, a tečnost stavite da se kuva kako biste dobili veću konctraciju belančevina (voda treba da ispari za oko 50 posto).
- Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta.
- Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).
- Kada se vaše posno belance dobro ohladi, možete početi sa pripremom raznih posnih đakonija.
- Od ovog belanceta možete pripremati kako slaniše tako i slatkiše
![Posna zamena za belance - Aquafaba 4 Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/02/biljno-posno-belance1.jpg)
P.S. Najbrži i najjednostavniji način pripreme hrane od posnog belanceta je ukoliko kupite konzervu kuvanih leblebija i ocedite tečnost. Možete je odmah mutiti. Mućenje posnog belanceta traje malo duže u odnosu na vreme mućenja pravog belanceta – desetak minuta.
Odnos posno belance, šećer, suva masa nije isti kao kod pravog belanceta. Slatki odnos koji se pokazao kao dobar je: 1:0,85:1,5 (belance, šećer, suva masa). Suva masa varira u zavisnosti od toga koliko je sitno mlevena.
Ukoliko vam posupak pripreme ovog belanceta deluje komplikovao, savetujem da kupite konzervu kuvanih leblebija i počnete sa eksprimentisanjem. Posebno ukoliko se do sada niste sretali sa leblebijama.
![Posna zamena za belance - Aquafaba 5 Posna zamena za belance - Aquafaba - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online](https://recepti-kuvar.rs/wp-content/uploads/2016/02/posno-belance.jpg)
Leblebije možete iskoristi za neka slana jela – Humus, Falafel, supe, čorbe, variva, salate, grickalice…
Ideja za vegansko belance je sa interneta.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!