Posne grilijaš oblande

RECEPT PRIPREMILASnežana Kitanović

Posne grilijaš oblande, sastojci:

  • 1 komad oblanda (1 velika oblanda ili dva lista manje oblande)
  • 300 gr šećera
  • 4 kašike meda
  • 250 gr margarina
  • 200 gr posnog keksa (mlevenog)
  • 200 gr oraha (krupno seckanih)

Posne grilijaš oblande, priprema:

  • Rastopiti šećer i napraviti karamel.
  • Dodavati redom sastojke. Kada je masa ujednačena, staviti je izmedju dve oblande. Ostaviti da se stegne jedan dan.
  • Sastojke dodavati redom, baš onako kako su navedeni u sastojcima.
  • Kada se šečer karamelizuje, stavlja se med, maslac/margarin, meša se sve vreme, pa kad se on istopi, ubacuju se keks i orasi (šerpa treba da je veća zbog lakšeg mešanja).
  • Masu izliti preko oblande i odmah ravnomerno razmazivati (ne treba čekati previše sa prebacivanjem gornjeg lista oblande, jer onda može da se ne zalepi dobro).
  • Karamel može da curi kako se steže, ali se lepo ponasa kad se prohladi i sve vreme se vraća ravnim debljim nožem unutar oblandi.
  • Tek kad se fil stegne oblandu pritisnuti nekim težim predmetom.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.