Posni desert bez šećera - foto ilustracija Image by tove erbs from Pixabaytove erbs from Pixabay"/>
Posni desert bez šećera - foto ilustracija Image by tove erbs from Pixabay

Posni desert bez šećera – sveže urme se razlikuju od kandiranih ili sušenih po tome što ne sadrže šećer, mekše su i najčešće veće u zavisnosti od vrste. Ove posne kuglice nemaju sladak ukus, jer susam i kakao imaju malo oporiji (gorak) ukus.

Posni desert bez šećera, sastojci:

  • 200 gr svežih urmi (bez koštica)
  • 150 gr sirovog susama
  • 20 gr kakaoa
  • 0,5 komad pomorandža (sok od opmorandže)
  • orašasti plodovi (po izboru, za valjanje kuglica)
  • kokosovo brašno (za valjanje kuglica)

Posni desert bez šećera, priprema:

  • Urme sameljite ili sitno iseckajte.
  • Susam sameljite.
  • Sjedinite urme, susam i kakao.
  • Sok od narandže dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete oblikovati kuglice.
  • Uzmite u obzir da će se smesa učvrstiti kada odstoji.
  • Pre oblikovanja, smesu možte ostaviti da odstoji oko sat vremena.
  • Po ukusu, u kuglice možete dodati i rendanu koricu od pomorandže.

Za valjanje kuglica koristite kokosovo brašno.

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!