Posni mladenci – Danijela Žikić

Posni mladenci – testo se podmesi uveče. Ujutru se razvija testo, seku se željeni oblici i peku se mladenci. Običaj je da se prave 40 mladenaca (asocijacija na 40 mučenika).

Rano ujutru je moja baka pekla mladence, da kad ustanemo taman budu sveži, topli, mekani i ukusni. Mladenci se premazuju medom. Na taj dan se posti tako da i mladenci trebaju biti posni. Običaj je da novo venčani parovi slave ovaj praznik. Mladence premazuju medom da bi im brak bio sladak kao med.

Posni mladenci, sastojci:

  • 500 ml kisele vode
  • 1 kockica kvasca
  • 200 gr šećera
  • 200 ml ulja
  • rendana korica od 1/2 limuna
  • oko 800 gr brašna

Posni mladenci, priprema:

  • U činiji za mešenje sipati kiselu vodu, šećer, kvasac i ulje. Mešati kašikom da se kvasac i šećer istopi. Dodati rendanu koricu limuna.
  • Postepeno dodavati brašno. Umesiti mekano testo. Činiju obložiti kesom i staviti u frižider ili hladnu prostoriju.
  • Sutradan nadošlo testo premesiti.
  • Razvući testo debljine 2-3 cm. Seći željene oblike.
  • Mladence ređati u pleh. Peći na 200 C oko 30 minuta.
  • Pečene mladence prekriti čistom krpom.
  • Služiti tople mladence premazane medom!

Vreme pripreme: 24h
Vreme izrade i pečenja: 1 h i 30 minuta
Broj osoba: 6

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Posni mladenci – Danijela Žikić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.