Posni mladenci – Danijela Žikić

0
372
Posni mladenci - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Posni mladenci - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Posni mladenci – testo se podmesi uveče. Ujutru se razvija testo, seku se željeni oblici i peku se mladenci. Običaj je da se prave 40 mladenaca (asocijacija na 40 mučenika).

Rano ujutru je moja baka pekla mladence, da kad ustanemo taman budu sveži, topli, mekani i ukusni. Mladenci se premazuju medom. Na taj dan se posti tako da i mladenci trebaju biti posni. Običaj je da novo venčani parovi slave ovaj praznik. Mladence premazuju medom da bi im brak bio sladak kao med.

Posni mladenci, sastojci:

  • 500 ml kisele vode
  • 1 kockica kvasca
  • 200 gr šećera
  • 200 ml ulja
  • rendana korica od 1/2 limuna
  • oko 800 gr brašna

Posni mladenci, priprema:

  • U činiji za mešenje sipati kiselu vodu, šećer, kvasac i ulje. Mešati kašikom da se kvasac i šećer istopi. Dodati rendanu koricu limuna.
  • Postepeno dodavati brašno. Umesiti mekano testo. Činiju obložiti kesom i staviti u frižider ili hladnu prostoriju.
  • Sutradan nadošlo testo premesiti.
  • Razvući testo debljine 2-3 cm. Seći željene oblike.
  • Mladence ređati u pleh. Peći na 200 C oko 30 minuta.
  • Pečene mladence prekriti čistom krpom.
  • Služiti tople mladence premazane medom!

Vreme pripreme: 24h
Vreme izrade i pečenja: 1 h i 30 minuta
Broj osoba: 6

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!