Posni mladenci – testo se podmesi uveče. Ujutru se razvija testo, seku se željeni oblici i peku se mladenci. Običaj je da se prave 40 mladenaca (asocijacija na 40 mučenika).
Rano ujutru je moja baka pekla mladence, da kad ustanemo taman budu sveži, topli, mekani i ukusni. Mladenci se premazuju medom. Na taj dan se posti tako da i mladenci trebaju biti posni. Običaj je da novo venčani parovi slave ovaj praznik. Mladence premazuju medom da bi im brak bio sladak kao med.
Posni mladenci, sastojci:
- 500 ml kisele vode
- 1 kockica kvasca
- 200 gr šećera
- 200 ml ulja
- rendana korica od 1/2 limuna
- oko 800 gr brašna
Posni mladenci, priprema:
- U činiji za mešenje sipati kiselu vodu, šećer, kvasac i ulje. Mešati kašikom da se kvasac i šećer istopi. Dodati rendanu koricu limuna.
- Postepeno dodavati brašno. Umesiti mekano testo. Činiju obložiti kesom i staviti u frižider ili hladnu prostoriju.
- Sutradan nadošlo testo premesiti.
- Razvući testo debljine 2-3 cm. Seći željene oblike.
- Mladence ređati u pleh. Peći na 200 C oko 30 minuta.
- Pečene mladence prekriti čistom krpom.
- Služiti tople mladence premazane medom!
Vreme pripreme: 24h
Vreme izrade i pečenja: 1 h i 30 minuta
Broj osoba: 6
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!