Verujem da svi imate svoj tajni recept za pizzu, ali da nije lako bilo do njega doći. Godinama sam isprobavala recepte, sakupljala iskustva i kombinovala razne tehnike pečenja, ali uvek bi mi nešto nedostajalo da bude kao ona iz pizzerije. Oni koji su jeli pizzu spremljenu u kući i pizzu u srpskim pizzerijama, veruju da je to prava italijanska pizza. Ali, kada odete u Italiju, i još u više gradova probate pizzu, ostajete začudjeni i samo s jednim pitanjem: „Šta je prava pizza?“
Tako sam i ja nakon svoje prve posete Italiji počela da iznova istražujem tajnu dobre pizze. I na kraju, čini mi se, da ovaj recept i način pečenja bar malo zadovoljavaju kriterijume dobre pizze spremljene u kućnim uslovima. Jer, bez dobre krušne peći koja peče na visokoj temperaturi, teško je spremiti kvalitetnu pizzu u kućnoj varijanti.

Tajna ove pizze je u maloj količini kvasca, laganoj fermentaciji, načinu razvlačenja testa i pečenju pizze. Postupak jeste sporiji i zahtevniji, ali su rezultat i razlika očigledni. Pokušajte, vredi probati.
Sastojci:
- 250 ml hladne vode
- 5 g svežeg kvasca
- 400 – 450 g mekog belog brašna
- 10 g morske soli
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
- U hladnoj vodi otopiti kvasac, dodati brašno (prvo 400 g), so i kratko izmesiti. Zatim dodati maslinovo ulje i nastaviti s mešenjem testa dok ne bude glatko i elastično. Po potrebi dodavati preostalo brašno, ali samo ako se testo lepi za ruke. Ja sam upotrebila samo 400 g brašna. Ako mesite ručno trebaće vam oko 15 minuta.
- Testo podelite na 6 jednakih loptica (težine oko 115 g). Oblikujte kuglice, uvaljajte u ulje, položite na tepsiju i sve pokriti providnom folijom. Ostavite testo u frižideru da miruje 24 sata.
- Testo rastanjite skroz tanko, ja sam žurila i malo sam tu pogrešila ali to nije smetalo pizzi. Uzeti posudu okruglog oblika, ja sam koristila prevrnuti pleh za pizzu, pokriti je kuhinjskom krpom, posuti brašnom i testo nastavite da razvlačite preko posude dok ne bude skroz tanko, skoro prozirno.
- Tako pripremljeno testo prebaciti na pek papir, nadev staviti po želji, prebaciti pizzu na rešetku iz rerne i ispeći pizzu u rerni na 300 stepeni koju ste bar 15 minuta grejali. Ako je vaša max temperatura rerne 250 stepeni, grejte rernu bar 25 minuta.
- Treba će vam par minuta da se pizza ispeče i bude lepo hrskava, a ukus će podsećati na pizzu iz pizzerije. Ako ne možete da se izborite s pek papirom i čini vam se da vam je to neizvodljivo, zagrejte pleh za pizzu i prebacite tanko razvučeno testo u pleh, nadevati po želji i ispeći pizzu.
Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>
Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, OVDE >>>
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!