Prava pizza kao iz pizzerije (RECEPT)

Verujem da svi imate svoj tajni recept za pizzu, ali da nije lako bilo do njega doći. Godinama sam isprobavala recepte, sakupljala iskustva i kombinovala razne tehnike pečenja, ali uvek bi mi nešto nedostajalo da bude kao ona iz pizzerije. Oni koji su jeli pizzu spremljenu u kući i pizzu u srpskim pizzerijama, veruju da je to prava italijanska pizza. Ali, kada odete u Italiju, i još u više gradova probate pizzu, ostajete začudjeni i samo s jednim pitanjem: „Šta je prava pizza?“

Tako sam i ja nakon svoje prve posete Italiji počela da iznova istražujem tajnu dobre pizze. I na kraju, čini mi se, da ovaj recept i način pečenja bar malo zadovoljavaju kriterijume dobre pizze spremljene u kućnim uslovima. Jer, bez dobre krušne peći koja peče na visokoj temperaturi, teško je spremiti kvalitetnu pizzu u kućnoj varijanti.

Prava pizza kao iz pizzerije (RECEPT) - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Prava pizza kao iz pizzerije (RECEPT) – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Tajna ove pizze je u maloj količini kvasca, laganoj fermentaciji, načinu razvlačenja testa i pečenju pizze. Postupak jeste sporiji i zahtevniji, ali su rezultat i razlika očigledni. Pokušajte, vredi probati.

Sastojci:

  • 250 ml hladne vode
  • 5 g svežeg kvasca
  • 400 – 450 g mekog belog brašna
  • 10 g morske soli
  • 50 ml maslinovog ulja

Priprema:

  • U hladnoj vodi otopiti kvasac, dodati brašno (prvo 400 g), so i kratko izmesiti. Zatim dodati maslinovo ulje i nastaviti s mešenjem testa dok ne bude glatko i elastično. Po potrebi dodavati preostalo brašno, ali samo ako se testo lepi za ruke. Ja sam upotrebila samo 400 g brašna. Ako mesite ručno trebaće vam oko 15 minuta.
  • Testo podelite na 6 jednakih loptica (težine oko 115 g). Oblikujte kuglice, uvaljajte u ulje, položite na tepsiju i sve pokriti providnom folijom. Ostavite testo u frižideru da miruje 24 sata.
  • Testo rastanjite skroz tanko, ja sam žurila i malo sam tu pogrešila ali to nije smetalo pizzi. Uzeti posudu okruglog oblika, ja sam koristila prevrnuti pleh za pizzu, pokriti je kuhinjskom krpom, posuti brašnom i testo nastavite da razvlačite preko posude dok ne bude skroz tanko, skoro prozirno.
  • Tako pripremljeno testo prebaciti na pek papir, nadev staviti po želji, prebaciti pizzu na rešetku iz rerne i ispeći pizzu u rerni na 300 stepeni koju ste bar 15 minuta grejali. Ako je vaša max temperatura rerne 250 stepeni, grejte rernu bar 25 minuta.
  • Treba će vam par minuta da se pizza ispeče i bude lepo hrskava, a ukus će podsećati na pizzu iz pizzerije. Ako ne možete da se izborite s pek papirom i čini vam se da vam je to neizvodljivo, zagrejte pleh za pizzu i prebacite tanko razvučeno testo u pleh, nadevati po želji i ispeći pizzu.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, OVDE >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Prava pizza kao iz pizzerije (RECEPT)

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.