Predstavljene publikacije autorke dr Biljane Đorđević „Zlakusko lončarstvo“ i „Ražanjsko crepuljarstvo“

Beograd, 26.10.2022. – U Etnografskom muzeju u Beogradu, predstavljene su publikacije autorke dr Biljane Đorđević „Zlakusko lončarstvo. Nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva“ i „Ražanjsko crepuljarstvo. Izrada crepulja u Rujištu kod Ražnja“.

Autorka publikacija dr Biljana Đorđević je iskazala posebnu zahvalnost svim govornicima: Bori Dimitrijeviću, predsedniku Nacionalnog komiteta NKN, Dobrici Stojkoviću, predsedniku Opštine Ražanj, Darku Tešiću, predsedniku Udruženja lončara Zlakusa, prof dr Ljiljani Gavrilović, recenzentu publikacija i Danijeli Filipović, rukovodiocu Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije (koja je bila i moderatorka događaja). Dr Đorđević se zahvalila i Danijeli Petrović, crepuljarki iz Ražnja, koja je pokazala kako se prave ražanjske crepulje i Mileti Laziću iz Zlakuse, koji je demonstrirao izradu zlakuskog lonca. Sala Etnografskog muzeja u Beogradu je bila prepuna, tako da su neki od gostiju morali da stoje.

Izveštaj sa ovog događaja izdao je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe (Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Etnografski muzej u Beogradu), koji prenosimo u celosti, bez izmena:

„Predstavljanje publikacija iz edicije „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“, koju je pokrenuo Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu održano je 26. 10. 2022. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu. Publikacije autorke dr Biljane Đorđević Zlakusko lončarstvo. Nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva i Ražanjsko crepuljarstvo i Izrada crepulja u Rujištu kod Ražnja, nastale su kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i saradnje autorke sa lokalnim zajednicama na identifikovanju, registrovanju, dokumentovanju i očuvanju znanja i veština u vezi sa ovim tradicionalnim zanatima.

Predstavljanje publikacija, čiji je cilj i približavanje javnosti ovih elemenata „živog nasleđa“ upisanih u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, odnosno na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, bilo je i povod za razgovor o ulozi lokalnih zajednica u očuvanju sopstvenog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Razgovor, u kojem su učestovali predsednik Nacionalnog komiteta za NКN Bora Dimitrijević, predsednik Opštine Ražanj Dobrica Stojković, predsednik Udruženja lončara „Zlakusa“ Darko Tešić, recenzent prof. dr Ljiljana Gavrilović, autorka publikacija i muzejska savetnica Narodnog muzeja Srbije dr Biljana Đorđević i koordinatorka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Danijela Filipović, bio je usmeren na ukazivanje značaja koji u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa imaju različiti akteri, pre svega lokalne zajednice i stručnjaci. U razgovoru je istaknuta važnost prepoznavanja značaja nematerijalnog kulturnog nasleđa u lokalnoj zajednici, kao i uloge zajednice u očuvanju sopstvenog nasleđa. Naglašeno je da je ova uloga je vidljiva u svim fazama očuvanja „živog nasleđa“ – od prepoznavanja do aktivnog delovanja u cilju obezbeđivanja uslova za prenošenje na nove generacije. Primer Opštine Ražanj, prepoznat je kao dobar model za aktivan pristup lokalne zajednice očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa. Naime, lokalna samouprava, u saradnji sa nosiocima nasleđa, udruženjima i Turističkom organizacijom, prepoznavši ražanjsko cerpuljarstvo kao važno lokalno nasleđe, uspostavila je saradnju sa stručnjacima na očuvanju ovog elementa, što je rezultiralo, ne samo upisom u Nacionalni registar, već i povećanjem zainteresovanosti u samoj zajednici za ovaj tradicionalni zanat. Istovremeno, u razgovoru je naglašena i neophodnost stalnog praćenja „živog nasleđa“, njegovih promena i pretnji kojim je izloženo. Navodeći primer zlakuskog lončarstva koje je ugroženo zbog potiskivanja tradicionalne tehnike izrade na ručnom vitlu, još jednom je istaknuta neophodnost zajedničkog delovanja svih aktera – nosilaca nasleđa, stručnjaka, institucija kulture i obrazovanja i drugih.

U okviru programa crepuljarka iz Ražnja Danijela Petrović i lončar iz Zlakuse Mileta Lazić, prikazali su tehnike izrade crepulja iz Rujišta i zakluske lončarije.

Program je realizovan kao deo aktivnosti koje Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, kao stručno telo zaduženo za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, organizuje o okviru obeležavanja desetogodišnjice rada, s ciljem podizanja svesti o važnosti kontinuiranog rada u ovoj oblasti i značaju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa za širu zajednicu i društvo u celini.“

Fotografije: Miodrag Ilić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Predstavljene publikacije autorke dr Biljane Đorđević „Zlakusko lončarstvo“ i „Ražanjsko crepuljarstvo“

Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.