Priča o panetone kolaču

41

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Italijanski božićni slatki hleb panetone (panettone) je poznata, tradicionalna poslastica iz Milana, koja je postala poznata širom sveta. Kao i kod svakog svetski poznatog kolača, u vezi njegovog nastanka postoji legenda, koja ga opisuje. Ovo je priča o panetone kolaču.

U neka davna vremena zgodni milanski plemić, Ugeto Atelani (Ugheto Atellani), bio je zaljubljen u sokolarstvo. Njegovo omiljeno mesto, gde je puštao sokolove da lete, bilo je pored jedne sirotinjske pekare. Dok je sedeo ispod drveta smokve i čekao da se sokolovi vrate, gledao je lepu pekarovu ćerku Adalđizu (Adalgisa), kako naporno radi u pekari. Kako se može i pretpostaviti, Ugeto se zaljubio u lepu Adalđizu.

Uz ljubav prema Adalđizi, otkrio je i svoju ljubav prema pekarstvu. Smatrao je da Božić ne zaslužuje da se u njegovu čast priprema običan kukuruzni hleb. Odlučio je da kupi najfinije brašno i jaja i da pripremi poseban hleb u čast velikog praznika. Nije želeo da iko sazna šta on planira i sve je radio u potpunoj tajnosti. Da bi platio sve potrebne sastojke, morao je da proda svoje voljene sokolove…

Naporno je radio i napravio je posebno kiselo testo u koje je dodao suvo grožđe i kandirano voće. Čim su ga prvi kupci probali, priča o ovom posebnom slatkom hlebu i njegovom tajanstvenom tvorcu, vrlo brzo se proširila. Ugeto je tada rešio da „skine masku“ i otkrije da je on napravio poznati kolač. Iako je poznati plemić i zamolio je Adalđizinog oca, siromašnog pekara, za njenu ruku.

Priča o panetone kolaču - Recepti Kuvar online
Priča o panetone kolaču – Image courtesy of [by Ambro] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti Kuvar online

Vojvoda Milana, Ludoviko Sforca (Ludovico Sforza) organizovao je njihovo venčanje, i čak je Leonardo da Vinči došao kao gost. Naravno, na venčanju je poslužen slatki hleb/kolač koji postaje poznat pod nazivom „Pan de Ton“, što je na lokalnom dijalektu značilo „luksuzni hleb“.

Naravno, ovo nije jedina i postoji još mnogo legendi o tome kako je nastao poznati panetone kolač, slatki hleb, koji se priprema za božićne i novogodišnje praznike u Italiji. Tradicionalno, pravi se od kiselog testa, koje raste minimum tri puta. Vrlo često je jako visok, jer se peče u visokim kalupima.

Italijani, koji su emigrirali širom sveta, poštujući ovu tradiciju, raširili su spremanje panetone kolača širom sveta. Tradicionalno, Italijani jedu parče panetone kolača za doručak. Međutim, načini spremanja i korišćenja panetone kolača, ograničeni su samo vašom maštom.

Pogledajte recept za Panettone >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.