Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Priča o panetone kolaču

0

Italijanski božićni slatki hleb panetone (panettone) je poznata, tradicionalna poslastica iz Milana, koja je postala poznata širom sveta. Kao i kod svakog svetski poznatog kolača, u vezi njegovog nastanka postoji legenda, koja ga opisuje. Ovo je priča o panetone kolaču.

U neka davna vremena zgodni milanski plemić, Ugeto Atelani (Ugheto Atellani), bio je zaljubljen u sokolarstvo. Njegovo omiljeno mesto, gde je puštao sokolove da lete, bilo je pored jedne sirotinjske pekare. Dok je sedeo ispod drveta smokve i čekao da se sokolovi vrate, gledao je lepu pekarovu ćerku Adalđizu (Adalgisa), kako naporno radi u pekari. Kako se može i pretpostaviti, Ugeto se zaljubio u lepu Adalđizu.

Uz ljubav prema Adalđizi, otkrio je i svoju ljubav prema pekarstvu. Smatrao je da Božić ne zaslužuje da se u njegovu čast priprema običan kukuruzni hleb. Odlučio je da kupi najfinije brašno i jaja i da pripremi poseban hleb u čast velikog praznika. Nije želeo da iko sazna šta on planira i sve je radio u potpunoj tajnosti. Da bi platio sve potrebne sastojke, morao je da proda svoje voljene sokolove…

Naporno je radio i napravio je posebno kiselo testo u koje je dodao suvo grožđe i kandirano voće. Čim su ga prvi kupci probali, priča o ovom posebnom slatkom hlebu i njegovom tajanstvenom tvorcu, vrlo brzo se proširila. Ugeto je tada rešio da „skine masku“ i otkrije da je on napravio poznati kolač. Iako je poznati plemić i zamolio je Adalđizinog oca, siromašnog pekara, za njenu ruku.

Priča o panetone kolaču - Recepti Kuvar online
Priča o panetone kolaču – Image courtesy of [by Ambro] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti Kuvar online

Vojvoda Milana, Ludoviko Sforca (Ludovico Sforza) organizovao je njihovo venčanje, i čak je Leonardo da Vinči došao kao gost. Naravno, na venčanju je poslužen slatki hleb/kolač koji postaje poznat pod nazivom „Pan de Ton“, što je na lokalnom dijalektu značilo „luksuzni hleb“.

Naravno, ovo nije jedina i postoji još mnogo legendi o tome kako je nastao poznati panetone kolač, slatki hleb, koji se priprema za božićne i novogodišnje praznike u Italiji. Tradicionalno, pravi se od kiselog testa, koje raste minimum tri puta. Vrlo često je jako visok, jer se peče u visokim kalupima.

Italijani, koji su emigrirali širom sveta, poštujući ovu tradiciju, raširili su spremanje panetone kolača širom sveta. Tradicionalno, Italijani jedu parče panetone kolača za doručak. Međutim, načini spremanja i korišćenja panetone kolača, ograničeni su samo vašom maštom.

Pogledajte recept za Panettone >>>

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.