Najbolja proja sa sirom. Recept, sastojci i opis kako spremiti proju. | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Projin hleb – starinska proja, seljačka proja

Višenamenski Super Secko 14 u 1

0 out of 5

😢 Zaboravite Na Frustracije i Osećaj Nemoći u Kuhinji Svakog dana, kada uzmete u ruke vaš zastareli secko s tupim noževima, postavljate li sebi pitanje zašto je svaka priprema obroka postala izazov? Koliko puta ste poželeli da se rešite teškog i neefikasnog seckanja koje vam uzima dragoceno vreme? Da li osećate frustraciju svaki put kad morate ponovo da seckate povrće, i osećaj nemoći dok koristite zastarele tupe noževe? Razmišljate li o tome kako da izbegnete nered, teško održavanje i neprekidno gubljenje vremena koje postaju vaši stalni saputnici u kuhinji? Vaša kuhinja bi trebala biti mesto radosti i inspiracije - umesto toga, suočavate se s izvorom neprijatnosti svaki dan. Da li je došlo vreme da preokrenete tu frustraciju i osetite pravo zadovoljstvo svaki put kada pripremate obrok?🌟 NUDIMO VAM REŠENJE: Višenamenski Super Secko 14 u 1 - Kulinarsko ČudoU moru kuhinjskih alata, naš Višenamenski Super Secko izdvaja se kao nesporno rešenje vaših svakodnevnih kulinarskih izazova, obećavajući ne samo efikasnost, već i emotivno iskustvo u kuhinji. Zamislite trenutak kada bez napora sečete povrće, a svaki rez je precizan i brz. Taj osećaj zadovoljstva i kontrole nad procesom pripreme hrane postaje stvarnost uz naš secko.Super Secko nije samo običan alat - on je vaš pouzdani partner u stvaranju ukusnih obroka bez stresa. Kada zamenite tupe noževe Super Seckom, osećaj nemoći je zamenjen osećajem sigurnosti. Njegova moćna funkcionalnost, uz 14 različitih nastavaka, omogućava vam da budete kreativni u kuhinji, postižući rezultate koji će vas oduševiti.Osim toga, lakoća održavanja i čišćenja, kao i sigurnosni elementi dizajna, pružaju vam ne samo praktičnost, već i mir. Vaša kuhinja postaje mesto gde svaki trenutak pripreme hrane postaje inspiracija i zadovoljstvo, a svaki zalogaj prava poslastica.

1.690 рсд
Dodaj u korpu

Projin hleb, starinska proja, u stara vremena – bila je hleb, tj. koristila se u dnevnoj ishrani. Današnja proja više se konzumira kao predjelo ili prilog uz određena jela. Ili se, uz sir, zelje i druge sastojke, pretvara u projaru, tj. nezavisno, glavno jelo.

Projin hleb mesio se u naćvama (manja ili veća drvena posuda u kojoj se mesio hleb), a pripremao se na sledeći način:

  • U bakrač (bakrač je reč turskog porekla za lonac, dole širi, a gore uži, koji je služio za kuvanje, uglavnom u ognjištu, iznad vatre) se sipa čista voda i stavi da se greje
  • Dok se voda greje, očiste se naćve, a zatim se proseje projino brašno mleveno u potočari (integralno sa ljuskama) i malo posoli. U siromašnijim kućama, radi štednje, projno brašno nije prosejavano a nije ni soljeno.
  • Kada se voda ugreje (prostruji), sipa se preko brašna u naćve, ali se mora strogo voditi računa da se ne sipa mnogo vode
  • Na loparu (lopara je daska na kojoj se mesio hleb) se posipalo malo brašna, pa se uzimala jedna grudva testa i dlanovima se pravio pravilan krug od testa. Zatim se mokrim rukama premazivalo testo vodom, odozgo i sa strane, i malo posipalo brašnom, da ne bi pucalo i da bi kora bila žuta.
  • Sa lopare bi testo stavljali u ugrejanu crepulju (crepulja je plitka glinena posuda za pečenje), koja se do tada zagrevala u vatri.
  • Kad se projin hleb stavi u crepulju, iz vatre se uzme sitan žar, dobro usitni, pomeša sa vrućim pepelom i time se hleb pokrije.
  • Tokom pečenja, pepeo kojim je hleb pokriven, mešao se nekoliko puta. Ako se vidi da se pepeo ohladio, dodaje se nova količina pepela i žari.
  • Kada se hleb ispeče, dobro se otrese i obriše od pepela. Zatim se nekim tupim nožem dobro ostruže.

Na ovaj način, mesilo se hlebova koliko je bilo potrebno za porodicu. Vruć hleb se nije jeo, najviše iz razloga da se ne bi odmah sav pojeo, jer se na taj način štedelo.

Projin hleb – starinska proja, seljačka proja – recept

Sastojci:

  • 600 gr kukuruznog brašna, celo zrno, mlevenog na potočari (ko želi, može da ga proseje)
  • 600 – 700 ml ugrejane vode (da prostruji) – voditi računa da masa ne bude previše vlažna
  • 0,5 – 1 kašičica soli (po ukusu)

Priprema:

  • Plitku keramičku posudu zagrejati u rerni na 200 C
  • U kukuruzno brašno dodati zagrejanu vodu i dobro promešati. Voditi računa da testo ne bude previše vlažno
  • Na dasku za mešenje posuti kukuruzno brašno. Od testa formirati pljosnate krugove (1,5 – 2 cm debljine). Testo premazati vodom odozgo i sa strane i posuti brašnom
  • Zagrejanu keramičku posudu izvaditi iz rerne i staviti papir za pečenje. Staviti formirane krugove od testa u posudu i ubaciti u rernu. Peći oko 25 minuta. Gornja korica treba da je zlatno žuta.

Projin hleb ili seljačka proja ili starinska proja, jede se ohlađena kao i svaki drugi hleb, za doručak, ručak, večeru.

Kao osnova korišćen tekst o projinom hlebu iz knjige Srpska narodna jela i pića, Jovan Erdeljanović, 1908.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Višenamenski Super Secko 14 u 1

0 out of 5

😢 Zaboravite Na Frustracije i Osećaj Nemoći u Kuhinji Svakog dana, kada uzmete u ruke vaš zastareli secko s tupim noževima, postavljate li sebi pitanje zašto je svaka priprema obroka postala izazov? Koliko puta ste poželeli da se rešite teškog i neefikasnog seckanja koje vam uzima dragoceno vreme? Da li osećate frustraciju svaki put kad morate ponovo da seckate povrće, i osećaj nemoći dok koristite zastarele tupe noževe? Razmišljate li o tome kako da izbegnete nered, teško održavanje i neprekidno gubljenje vremena koje postaju vaši stalni saputnici u kuhinji? Vaša kuhinja bi trebala biti mesto radosti i inspiracije - umesto toga, suočavate se s izvorom neprijatnosti svaki dan. Da li je došlo vreme da preokrenete tu frustraciju i osetite pravo zadovoljstvo svaki put kada pripremate obrok?🌟 NUDIMO VAM REŠENJE: Višenamenski Super Secko 14 u 1 - Kulinarsko ČudoU moru kuhinjskih alata, naš Višenamenski Super Secko izdvaja se kao nesporno rešenje vaših svakodnevnih kulinarskih izazova, obećavajući ne samo efikasnost, već i emotivno iskustvo u kuhinji. Zamislite trenutak kada bez napora sečete povrće, a svaki rez je precizan i brz. Taj osećaj zadovoljstva i kontrole nad procesom pripreme hrane postaje stvarnost uz naš secko.Super Secko nije samo običan alat - on je vaš pouzdani partner u stvaranju ukusnih obroka bez stresa. Kada zamenite tupe noževe Super Seckom, osećaj nemoći je zamenjen osećajem sigurnosti. Njegova moćna funkcionalnost, uz 14 različitih nastavaka, omogućava vam da budete kreativni u kuhinji, postižući rezultate koji će vas oduševiti.Osim toga, lakoća održavanja i čišćenja, kao i sigurnosni elementi dizajna, pružaju vam ne samo praktičnost, već i mir. Vaša kuhinja postaje mesto gde svaki trenutak pripreme hrane postaje inspiracija i zadovoljstvo, a svaki zalogaj prava poslastica.

1.690 рсд
Dodaj u korpu