Projin hleb, starinska proja, u stara vremena – bila je hleb, tj. koristila se u dnevnoj ishrani. Današnja proja više se konzumira kao predjelo ili prilog uz određena jela. Ili se, uz sir, zelje i druge sastojke, pretvara u projaru, tj. nezavisno, glavno jelo.
Projin hleb mesio se u naćvama (manja ili veća drvena posuda u kojoj se mesio hleb), a pripremao se na sledeći način:
- U bakrač (bakrač je reč turskog porekla za lonac, dole širi, a gore uži, koji je služio za kuvanje, uglavnom u ognjištu, iznad vatre) se sipa čista voda i stavi da se greje
- Dok se voda greje, očiste se naćve, a zatim se proseje projino brašno mleveno u potočari (integralno sa ljuskama) i malo posoli. U siromašnijim kućama, radi štednje, projno brašno nije prosejavano a nije ni soljeno.
- Kada se voda ugreje (prostruji), sipa se preko brašna u naćve, ali se mora strogo voditi računa da se ne sipa mnogo vode
- Na loparu (lopara je daska na kojoj se mesio hleb) se posipalo malo brašna, pa se uzimala jedna grudva testa i dlanovima se pravio pravilan krug od testa. Zatim se mokrim rukama premazivalo testo vodom, odozgo i sa strane, i malo posipalo brašnom, da ne bi pucalo i da bi kora bila žuta.
- Sa lopare bi testo stavljali u ugrejanu crepulju (crepulja je plitka glinena posuda za pečenje), koja se do tada zagrevala u vatri.
- Kad se projin hleb stavi u crepulju, iz vatre se uzme sitan žar, dobro usitni, pomeša sa vrućim pepelom i time se hleb pokrije.
- Tokom pečenja, pepeo kojim je hleb pokriven, mešao se nekoliko puta. Ako se vidi da se pepeo ohladio, dodaje se nova količina pepela i žari.
- Kada se hleb ispeče, dobro se otrese i obriše od pepela. Zatim se nekim tupim nožem dobro ostruže.
Na ovaj način, mesilo se hlebova koliko je bilo potrebno za porodicu. Vruć hleb se nije jeo, najviše iz razloga da se ne bi odmah sav pojeo, jer se na taj način štedelo.
Projin hleb – starinska proja, seljačka proja – recept
Sastojci:
- 600 gr kukuruznog brašna, celo zrno, mlevenog na potočari (ko želi, može da ga proseje)
- 600 – 700 ml ugrejane vode (da prostruji) – voditi računa da masa ne bude previše vlažna
- 0,5 – 1 kašičica soli (po ukusu)
Priprema:
- Plitku keramičku posudu zagrejati u rerni na 200 C
- U kukuruzno brašno dodati zagrejanu vodu i dobro promešati. Voditi računa da testo ne bude previše vlažno
- Na dasku za mešenje posuti kukuruzno brašno. Od testa formirati pljosnate krugove (1,5 – 2 cm debljine). Testo premazati vodom odozgo i sa strane i posuti brašnom
- Zagrejanu keramičku posudu izvaditi iz rerne i staviti papir za pečenje. Staviti formirane krugove od testa u posudu i ubaciti u rernu. Peći oko 25 minuta. Gornja korica treba da je zlatno žuta.
Projin hleb ili seljačka proja ili starinska proja, jede se ohlađena kao i svaki drugi hleb, za doručak, ručak, večeru.
Kao osnova korišćen tekst o projinom hlebu iz knjige Srpska narodna jela i pića, Jovan Erdeljanović, 1908.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!