Prolećna rapsodija sa tikvicama – tikvice su jedno izuzetno ukusno i zdravo povrće, pogodno za dane posta ili vrućine koje nam predstoje. Dodatna prednost je i brza priprema. Recept je poslala kuvar saradnik Sandra Stojiljković Cvetković.



Prolećna rapsodija sa tikvicama – Sandra Stojiljković Cvetković
Prolećna rapsodija sa tikvicama – tikvice su jedno izuzetno ukusno i zdravo povrće, pogodno za dane posta ili vrućine koje nam predstoje. Dodatna prednost je i brza priprema.
- 1 struk praziluka
- 2 komada šargarepe
- 1 komad krompira (manji)
- 3 komada tikvice (srednje veličine)
- paradajz soka (malo)
- 2 komada paprike
- 1 šolja pirinča
- 50 grama posnog kackavalja
- soli (po ukusu)
- suvog biljnog začina (po ukusu)
- ulja (po potrebi)
- bibera (po ukusu)
- Tikvice oljuštiti, posoliti, poklopiti i ostaviti petnaestak minuta da puste vodu. Za to vreme, povrće naseckati na sitnije komade( ili narendati). Svaku od tikvica iseći na manje komade, sredinu izdubiti nožem. Izdubljeni deo dodati pripremljenom povrću.
- Staviti praziluk da se dinsta, nakon nekoliko minuta dodati šargarepu, a zatim i ostalo povrće(krompir, izdubljeni deo tikvica, papriku, sok paradajza). Nakon nekoliko minuta dodati i pirinač, naliti malo vode i ostaviti da se krčka nekoliko minuta. Posoliti i dodati začine po želji.
- Pripremiti vatrostalnu činiju, nauljiti je. Tikvice puniti pripremljenim filom, a ostatak fila rasporediti između tikvica. Naliti sa malo vode i staviti da se peče na 200 stepeni oko 20- 30 minuta. Nakon tog vremena, povrće posuti rendanim kačkavaljem i vratiti u rernu da se sir zapeče. Služiti toplo.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!