Propeć, sastojci:
- oko 500 g vašeg uobičajenog testa sa kvascem za hleb
- po ukusu soli (što znači: kvasac, brašno, voda, so i zamesi se testo)
- 100 g istopljene, vrele masti
- još malo brašna za posipanje
- 6 jaja
- 200 g sira
- 1/2 l mleka
Propeć, priprema:
- Testo podeliti na 8 loptica. Svaku lepo oblikovati posipajući bašnom ,pa rastanjiti na veličinu dna tanjira. Na prvu jufkicu kašikom sipati vrelu mast, kašiku-dve, tako da zacvrči u dodiru sa testom. Posuti sa malo brašna preko masti, pa na nju staviti drugu jufkicu.
- Tako redjati 4 jufkice, poslednju ne mazati. Sad svaku razvaljati da bude veća od posude u kojoj čete peći.
- Kalup svakako ne treba da je mali, pita ne sme da raste i da bude debela, preporučujem tepsiju neke srednje veličine.
- U podmazanu tepsiju ili pleh staviti prvu koru, tako da krajevi vire van nje.
- Za fil pomešati viljuskom sve sastojke, ovlaš, ne muteći mnogo. ( jaja, sir i mleko).
- Polovinu te tečne mase sipati na koru.
- Preko fila staviti drugu koru, (preostale 4 jufkice, isti postupak kao i za predhodne 4) koju treba nagužvati da bude u veličini tepsije u kojoj pečete.
- Preko te kore sipati ostatak fila, a krajeve prve kore posuvratiti na fil da sredina ostane nepokrivena.
- Ostatkom vrele masti preliti celu pitu.
- Zagrjati rernu na 250 stepeni, ubaciti pitu u vrelu rernu, i peći oko 30 minuta, ne više.
- Pečenu pitu pravo iz tepsije prevrnuti na krpu.
- Propeć se po pravilu ne seče, nego se lomi.
Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.