Prpeć – Suzana Mitić

0

Prpeć – hrskavo i lisnato testo neobičnog izgleda. Možda je zahtevnija priprema, ali je zato krajnji ishod zadivljujući! Recept potiče, naravno, sa „južne pruge“ i uvek se traži parče više.

Prpeć - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Prpeć – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online
Prpeć - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Prpeć – Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Prpeć - hrskavo i lisnato testo neobičnog izgleda. Možda je zahtevnija priprema, ali je zato krajnji ishod zadivljujući! Recept potiče, naravno, sa "južne pruge" i uvek se traži parče više.
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 35 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 55 minutes
Broj osoba 8 osoba

Sastojci

Potrebno je za testo:

  • 500 ml voda mlaka
  • 1 kasicica so
  • 1 kasicica praška za pecivo
  • 700 gr brašna

Za premazivanje je potrebno:

  • 150 gr svinjske masti

Za fil je potrebno:

  • 3 komada jaja
  • 200 gr sira

Uputstvo za pripremu

  1. Zamesite teso od vode, praska za pecivo, soli i brasna.
  2. Mesite duze testo dok ne postane glatko.
  3. Podelite ga na sto vi​se loptica velicine manjeg jajeta. Ja sam izdvojila 20 loptica.
  4. Svaku lopticu rastanjite oklagijom, premazite mascu, stavite prstohvat brasna i redjajte jednu na drugu koru.
  5. Sve kore stavite jednu preko druge.
  6. Zadnja kora se ne premazuje.
  7. Sad razvijte veliku koru od svih loptica.
  8. Tockicem za testo isecite na delove kao za kiflice ali ne do sredine testa.
  9. Premazite mascu, pospite prstohvatom brasna i vracajte delove testa ka unutra jednu preko druge.
  10. Sad opet razvijte veliku koru.
  11. Kora mora da bude malo veca nego pleh gde ce se peci.
  12. Pleh premazite mascu i stavite koru.
  13. Krajevi treba da vise najmanje 10 sm od ivice pleha.
  14. Izmutite jaja, dodajte sir i ceo fil stavite preko sredine testa.
  15. Onaj deo testa koji je visio sa strane polako vracajte u pleh praveci sitne falte jednu do druge.
  16. Premazite testo sa malo masti i pecite na 200 C dok ne porumeni.
  17. Uzivajte u lisnatom i hrskavom testu.
  18. Prijatno.

Beleške

Kad premazuje sa mašću, obavezno stavljajte i brašno, ne štedite na njemu i nemojte misliti da je možda mnogo! Tako se najviše lista testo. U fil možete staviti i izdinstan praziluk. Ukus je divan. Probajte.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Jela od testa, kliknite na link: JELA OD TESTA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pite, kliknite na link: PITE RECEPTI. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Burek, kliknite na link: BUREK RECEPTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.