Punjene tikvice sa kiselim mlekom.
Punjene tikvice sa kiselim mlekom, sastojci:
- 3-4 mlade veće tikvice
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1/2 kg mlevenog mesa
- meso unutrašnjost tikvica
- 1/2 male šoljice pirinča
- 1-2 paradajza
- 1 kašičica aleve paprike
- majčina dušica
- peršun
- bosiljak
- suvi začin
- so, crni mleveni biber
- paradajz sok
- kiselo mleko
Punjene tikvice sa kiselim mlekom, priprema:
- Tikvice očistiti i oprati, pa ih izdubiti. Biće vam lakše da ih presečete na pola ili na tri dela, ako su veće, pa ih malom kafenom kašičicom izdubite.
- Ponovo oprati i poređati u šerpu u kojoj će se kuvati.
- Na malo ulja propržiti sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kada luk postane staklast dodati mleveno meso i “meso” unutrašnjost od tikvice, malo će pustiti vodu, pa dalje krčkati.
- Pirinač staviti u cediljku i pod mlazom vode oprati ga, pa dodati da se krčka sa mesom.
- Začiniti po ukusu, dodati malo bosiljka, alevu papriku, mleveni biber, so, majčinu dušicu, peršun i ostaviti da se ukrčka.
- Kada je voda ukrčkala, ostaviti da se malo prohladi, pa puniti tikvice.
- Paradajz podeliti na 4-5 delova i zatvoriti tikvice. Vodu sipati u šerpu, do polovine tikvica (ja isperem tiganj u kom se fil krčkao pa prelijem sve preko tikvica).
- Kuvati nekih 30 minuta, dok se pirinač ne skuva.
- (Ako želite, napravite zapršku pa prelijte preko tikvica ili umutite 1-2 kašike brašna i prelijte, da sos bude gušći.)
- Preliti i paradajz sokom i peršunom.
- Poslužite zaliveno kiselim mlekom.
- Prijatno!
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!