Punjene tikvice sa kiselim mlekom – Nada Georgijev-Gačić

Punjene tikvice sa kiselim mlekom.

Punjene tikvice sa kiselim mlekom, sastojci:

  • 3-4 mlade veće tikvice
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1/2 kg mlevenog mesa
  • meso unutrašnjost tikvica
  • 1/2 male šoljice pirinča
  • 1-2 paradajza
  • 1 kašičica aleve paprike
  • majčina dušica
  • peršun
  • bosiljak
  • suvi začin
  • so, crni mleveni biber
  • paradajz sok
  • kiselo mleko

Punjene tikvice sa kiselim mlekom, priprema:

  • Tikvice očistiti i oprati, pa ih izdubiti. Biće vam lakše da ih presečete na pola ili na tri dela, ako su veće, pa ih malom kafenom kašičicom izdubite.
  • Ponovo oprati i poređati u šerpu u kojoj će se kuvati.
  • Na malo ulja propržiti sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kada luk postane staklast dodati mleveno meso i „meso“ unutrašnjost od tikvice, malo će pustiti vodu, pa dalje krčkati.
  • Pirinač staviti u cediljku i pod mlazom vode oprati ga, pa dodati da se krčka sa mesom.
  • Začiniti po ukusu, dodati malo bosiljka, alevu papriku, mleveni biber, so, majčinu dušicu, peršun i ostaviti da se ukrčka.
  • Kada je voda ukrčkala, ostaviti da se malo prohladi, pa puniti tikvice.
  • Paradajz podeliti na 4-5 delova i zatvoriti tikvice. Vodu sipati u šerpu, do polovine tikvica (ja isperem tiganj u kom se fil krčkao pa prelijem sve preko tikvica).
  • Kuvati nekih 30 minuta, dok se pirinač ne skuva.
  • (Ako želite, napravite zapršku pa prelijte preko tikvica ili umutite 1-2 kašike brašna i prelijte, da sos bude gušći.)
  • Preliti i paradajz sokom i peršunom.
  • Poslužite zaliveno kiselim mlekom.
  • Prijatno!

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Punjene tikvice sa kiselim mlekom – Nada Georgijev-Gačić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.