Puter pogača.
Puter pogača, sastojci:
- 1/2 kg brasna,
- 1/3 kvasca,
- 2,5 dl mleka,
- 1 kasicica secera,
- 1 kasicia soli,
- 5 kasika ulja,
- 2 jajeta,
- susam,
- seme lana,
- 80 gr omeksanog margarina.
Puter pogača, priprema:
- U toplo mleko staviti kvasac,secer i kasiku brasna i ostaviti 10 minuta da kvasac radi.
- U vanglicu sipati brasno,so,ulje,1 jaje i nadosli kvasac i zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 40 minuta.
- Testo rezmesiti i podeliti na 2 dela jedan manji a drugi veci.
- Veci deo podeliti na pet loptica.
- Svaku razvaljati u krug manjeg tanjira i premazivati margarinom i razvaljati oklagijom velicine tepsije fi 30 cm. i ostaviti u tepsiju.
- Iseci na 8 delova ali ne do kraja.
- Svaki trougao iz sredine zavrnuti prema spolja.
- Manji deo, odseci malo za lopticu za sredinu. Ostatak podeliti na 5 delova.
- Svaki razvaljati velicine malog tanjira i premazivati margarinom, razvaljati velicine tepsije i iseci na 8 trouglova.
- Svaki trougao saviti sa sire strane i stopiti izmedju trouglova u tepsiju.
- Ostaviti da naraste 30 minuta.
- Premazati umucenim jajetom i posuti krug u sredinu semenom lana i manje loptice-trouglove susamom i peci 30 minuta na 180 stepeni.
Da bi pogaca bila mekana pre nego sto se izvadi iz tepsije poklopite je krpom 15 minuta pa onda izvaditi.
Milica Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!