Recept za kačamak sa Solunskog fronta - 1918. godina
Recept za kačamak sa Solunskog fronta - 1918. godina

Recept za kačamak sa Solunskog fronta iz Službenog Vojnog lista, organ i izdanje ministra vojnog, 1918. godina, strana 146.

Recept za kačamak sa Solunskog fronta

Pravi se na sličan način (ovde se misli na poparu, koja je prethodno navedeni recept na stranici Vojnog lista, primedba M.I.): u kazan se nalije voda i pusti da provri, pa se onda spusti projino – kukuruzno – brašno i posoli se u isto vreme.

Zatim držati na vatri, neprestano mešajući, dok se najzad sve grudvice brašna ne razbiju.

U drugi kakav sud metnuti mast da se zagreje, pa – kad je od brašna i vode dobivena gusta masa, i kad su sve grudvice od brašna razbijene – preliti zagrejanom mašću, promešati još nekoliko puta i jelo je gotovo. I ovo jelo je (kao i popara, primedba MI) sa dodatkom sira ukusnije.

Sve ono što se daje vojnicima za doručak ne treba da je mnogo slano, naročito leti, jer onda vojnici mnogo piju vodu.

Doručak se obično daje zimi i za veme jesenjih manevara. – Leti, kada obuka rano počinje i nema se vremena za doručak, dovoljno je da se vojnici založe kojim zalogajem hleba.

Recept za kačamak sa Solunskog fronta - 1918. godina
Recept za kačamak sa Solunskog fronta – 1918. godina

Izvor: Službeni Vojni List, organ i izdanje ministra vojnog, urednik načelnik opšte-vojnog odelenja, đeneralštabni pukovnik Mih. Lj. Jovanović , godina XXXVII, 1918., 46 brojeva, strana 146 (preštampano iz Službenoga Vojnog Lista br. 16, godina 34, od 10. juna 1914. strana 501 – 520.)

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!