Recept za kačamak sa Solunskog fronta – 1918. godina

Recept za kačamak sa Solunskog fronta iz Službenog Vojnog lista, organ i izdanje ministra vojnog, 1918. godina, strana 146.

Recept za kačamak sa Solunskog fronta

Pravi se na sličan način (ovde se misli na poparu, koja je prethodno navedeni recept na stranici Vojnog lista, primedba M.I.): u kazan se nalije voda i pusti da provri, pa se onda spusti projino – kukuruzno – brašno i posoli se u isto vreme.

Zatim držati na vatri, neprestano mešajući, dok se najzad sve grudvice brašna ne razbiju.

U drugi kakav sud metnuti mast da se zagreje, pa – kad je od brašna i vode dobivena gusta masa, i kad su sve grudvice od brašna razbijene – preliti zagrejanom mašću, promešati još nekoliko puta i jelo je gotovo. I ovo jelo je (kao i popara, primedba MI) sa dodatkom sira ukusnije.

Sve ono što se daje vojnicima za doručak ne treba da je mnogo slano, naročito leti, jer onda vojnici mnogo piju vodu.

Doručak se obično daje zimi i za veme jesenjih manevara. – Leti, kada obuka rano počinje i nema se vremena za doručak, dovoljno je da se vojnici založe kojim zalogajem hleba.

Recept za kačamak sa Solunskog fronta - 1918. godina
Recept za kačamak sa Solunskog fronta – 1918. godina

Izvor: Službeni Vojni List, organ i izdanje ministra vojnog, urednik načelnik opšte-vojnog odelenja, đeneralštabni pukovnik Mih. Lj. Jovanović , godina XXXVII, 1918., 46 brojeva, strana 146 (preštampano iz Službenoga Vojnog Lista br. 16, godina 34, od 10. juna 1914. strana 501 – 520.)

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Recept za kačamak sa Solunskog fronta – 1918. godina

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.