Recept za kečap – kako spremiti domaći kečap?
Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja. Ovaj recept za kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa…
A ukoliko dodate vodu u odnosu 1:1, možete ga piti kao sok. Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.
Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja. Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.
Količine povrća i začina nisu obavezujuće. Napravite odnos koji vam najviše odgovara. Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.



Predlažem sledeću kombinaciju.
Sastojci:
- 100 g crnog luka
- 200 g šargarepe
- 500 g oljuštenog paradajza
- 1 crvena paprika
- 1 čen belog luka
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice morske soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2-3 grančice origana
- 2-3 lista bosiljka
- 1 list nane
- 1 dl maslinovog ulja
Priprema:
- Oljušten paradajz izblendirajte.
- Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
- Kuvajte desetak minuta.
- Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
- Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
- Začinsko bilje usitnite – sitno iseckajte.
- Prokuvajte još koji minut.
- Kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.
- Čuvajte ga na uobičajen način.
Na isti način možete pripremiti i domaći sok od paradajza. U tom slučaju savetujem da povećate količinu paradajza za 100 posto.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!