Recept za kečap – Kako spremiti domaći kečap, sastojci i način pripreme – by Kristina Gašpar

Recept za kečap – kako spremiti domaći kečap?

Domaći kečap (višenamenski) je mešavina paradajza, šargarepe, crnog luka, belog luka, začinskog bilja i maslinovog ulja. Ovaj recept za kečap možete koristiti za pripremu: čorbi, sosova, raznih jela, pita, pica, sendviča, brusketa…

A ukoliko dodate vodu u odnosu 1:1, možete ga piti kao sok. Maslinovo ulje možete dodati tokom kuvanja ili neposredno pre upotrebe.

Kečap možete koristiti i bez dodatka ulja. Domaći kečap možete pripremiti onako kako vam se najviše dopada.

Količine povrća i začina nisu obavezujuće. Napravite odnos koji vam najviše odgovara. Važno je da za pripremu kečapa ili soka od paradajza birate zdrave i zrele plodove.

Recept za kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Recept za domaći kečap - by Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Recept za domaći kečap – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Predlažem sledeću kombinaciju.

Sastojci:

  • 100 g crnog luka
  • 200 g šargarepe
  • 500 g oljuštenog paradajza
  • 1 crvena paprika
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice morske soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2-3 grančice origana
  • 2-3 lista bosiljka
  • 1 list nane
  • 1 dl maslinovog ulja

Priprema:

  • Oljušten paradajz izblendirajte.
  • Crni luk i šargarepu isecite na manje komade, dodajte beli luk i 2 dl vode.
  • Kuvajte desetak minuta.
  • Smesu izblendirajte i dodajte paradajz.
  • Kuvajte desetak minuta na srednjoj temperaturi, pa dodajte navede začine i ulje.
  • Začinsko bilje usitnite – sitno iseckajte.
  • Prokuvajte još koji minut.
  • Kečap sipajte u sterilisane teglice ili flašice.
  • Čuvajte ga na uobičajen način.

Na isti način možete pripremiti i domaći sok od paradajza. U tom slučaju savetujem da povećate količinu paradajza za 100 posto.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Recept za kečap – Kako spremiti domaći kečap, sastojci i način pripreme – by Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.