Gusti sok od kajsija sa ribizlama – kajsije su u jeku sezone, obično, početkom jula meseca. Ima ranijih i kasnijih sorti.
Moji kumovi imaju sortu koja sazreva u septembru. Sadnicu su dobili, čini mi se, iz Italije. U pitanju su kajsije koji imaju manje i suvlje plodove, ali im ukus ne zaostaje u odnosu na sve ostale sorte.
Kajsije volim kada su potpuno zrele – kada imaju crveno narandžastu boju. Gusti sok od kajsija ima poseban ukus, svež ili prokuvan, odlučite sami. Kajsije možete oljuštiti, ali i ne morate. Ribizle sam dodala kako bih njihovom aromom obogatila gusti sok od kajsija.
Gusti sok od kajsija sa ribizlama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Gusti sok od kajsija sa ribizlama – kajsije su u jeku sezone, obično, početkom jula meseca. Ima ranijih i kasnijih sorti.
- 500 g kajsija (očišćenih)
- ribizle (po želji, cca 1 šolja)
- sok od pola limuna
- zaslađivač po ukusu
- Voće stavite u blender i procesirajte.
- Postepeno dolivajte vodu do željene gustine.
- Dodajte sok od limuna i zasladite po ukusu.
- Sok konzumirajte svež.
Ukoliko želite da gusti sok od kajsija stoji duže, nakon proseciranja ga prokuvajte kratko (treba da vri nekoliko minuta). Ako vam smetaju koštice, ribizle možete posebno izblendirati sa vodom i procediti, pa sjediniti sa sokom od kajsija.
Gusti sok od kasjija rashladite ili služite uz dodatak leda.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!