Riba – 11 razloga zašto bi trebalo da konzumirate ribu

0

Ecowatch.com: Riba važi za jednu od najzdravijih prehrambenih namirnica na planeti. Puna je vrlo važnih nutritivnih sastojaka kao što su proteini i vitamin D.

Izvor: www.ecowatch.com

Takođe, riba je najveći svetski izvor omega-3 masnih kiselina, koje se najpotrebnije vašem telu i mozgu.

Sve vrste ribe su dobre za vas

Ovo je 11 razloga zašto bi trebalo da jedete ribu, na osnovu izvršenih istraživanja.

1. Riba je vrlo važna namirnica koju većina ljudi konzumira nedovoljno

Generalno, sve vrste ribe su dobre za ljudsko zdravlje. Ipak, neke su bolje od drugih. Razlikuju se po kvalitetu proteina, iodina i različitom sadržaju vitamina i minerala.

Masnije ribe poput lososa, pastrmke, sardine, tune i skuše, sadrže u masti rastvoren D vitamin, dok druge vrste ribe u tome oskudevaju. Masnije ribe sadrže i veće količine omega-3 masnih kiselina.

Za dovoljnu prehranu omega-3 masnim kiselinama, potrebno je konzumirati ribu najmanje jednom nedeljno.

Riba - 11 razloga zašto bi trebalo da konzumirate ribu - Recepti i Kuvar online
Riba – 11 razloga zašto bi trebalo da konzumirate ribu – Image courtesy of [by rakratchada torsap] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

2. Ako jedete ribu smanjujete rizik od srčanog ili moždanog udara

Srčani ili moždani udari su dva najvažnija razloga prevremene smrtnosti u svetu. Bez velikog iznenađenja, mnoge istraživačke studije pokazale su da ljudi koji jedu ribu, imaju manji rizik od srčanih ili moždanih udara.

Istraživači veruju da masnije vrste ribe imaju najveće koristi za zdravlje srca, jer sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina.

3. Riba sadrži nutritivne sastojke koji su važni za rast i razvoj

Omega-3 masne kiseline su apsolutno neophodne za rast i razvoj. Omega-3 masna kiselina docosahexaenoic (DHA) je specijalno važna, jer utiče na razvoj mozga i očiju.

Zbog toga je neobično važno da mlade majke (dojilje) konzumiraju dovoljne količine omega-3 masnih kiselina.

Međutim, postoji jedna važna opomena za trudnice. Neke od vrsta riba imaju veći sadržaj žive, koja je povezana sa problemima u razvoju mozga.

Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju pomenute masne vrste ribe, u količini većoj od 340 gr nedeljno. Takođe, trudnice bi trebalo da izbegavaju konzumiranje sirove i nekuvane ribe (uključujući sushi), zbog toga što sirova riba sadrži mikroorganizme koje mogu naškoditi fetusu.

4. Ako jedete ribu to može povećati sivu masu mozga i zaštiti ga od starosne dezorijentisanosti

Jedna od posledica starenja je da funkcija mozga slabi (senilnost).

Zanimljivo je da su mnoge studije pokazale da ako jedete ribu možete smanjiti nivo staračke senilnosti. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu ribu jednom nedeljno imaju više sive mase u centrima za koji regulišu memoriju i emocije.

5. Ako jedete ribu to vam pomaže u prevenciji depresije i čini vas srećnijom osobom

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj. Odlikuje se lošim raspoloženjem, osećajem tuge, smanjenom energijom i gubitkom interesovanja za život. Depresija je trenutno jedan od najvećih svetskih zdravstvenih problema.

Brojne kontrolisane studije su pokazale da su omega-3 masne kiseline korisne protiv depresije i značajno povećavaju efikasnost antidepresivnim lekovima.

To znači, ako jedete ribu bukvalno vas to čini srećnijom osobom i poboljšava kvalitet života…

6. Riba je jedini dobar dijetetski izvor D vitamin

Ovaj važan vitamin zapravo funkcioniše kao steroidni hormon u ljudskom telu, a neverovatnih 41,6 % američke populacije ima manjak D vitamina!

Riba i riblji proizvodi su daleko najbolji prehrambeni izvori vitamina D. Masne vrste ribe poput lososa i haringe sadrže najviše količine vitamina D.

Samo 113 grama kuvanog lososa sadrži oko 100 % preporučenog unosa vitamina D!

Neka riblja ulja, kao što je ulje iz bakalarove jetre, takođe, sadrži veoma visoki nivo vitamina D, pružajući više od 200 % preporučenog unosa u jednoj kašiki!

7. Ako jedete ribu smanjujete rizik od autoimunih bolesti, uključujući dijabetes tip 1

Autoimune bolesti nastaju kada imuni sistem greškom napada i uništava zdrave ćelije tkiva. Ključni primer je dijabetes tipa 1, kada imuni sistem napada ćelije koje proizvode insulin u pankreasu.

Nekoliko studija je pokazalo da je konzumiranje omega-3 masne kiseline ili ribljeg ulja, povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 1 kod dece, kao i forme autoimunog dijabetesa kod odraslih. Rezultati jesu preliminarni, ali istraživači veruju je to posledica konzumiranja omega-3 masnih kiselina i vitamina D iz ribe i ribljih ulja.

Neki od istraživača veruju konzumiranje ribe može smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa i multiple skleroze, ali trenutni dokazi za to su još nepotpuni.

8. Riba može da pomogne u prevenciji astme kod dece

Astma je česta bolest koju karakteriše hronična inflamacija u disajnim putevima.

Nažalost, stope bolesnih od astme su se dramatično povećale tokom poslednjih nekoliko decenija.

Studije pokazuju da ako se riba redovno konzumira, to za 24 % smanjuje rizik od astme kod dece, ali nijedan značajan efekat nije pronađen kod odraslih.

9. Ako jedete ribu možete očuvati vid u starosti

Bolest koja se zove makularna degeneracija je vodeći uzrok slepila i oštećenja vida, i uglavnom pogađa starije osobe.

Postoje neki dokazi da ako kozumirate ribu i omega-3 masne kiseline, to vam može pružiti zaštitu od ove bolesti.

U jednoj studiji, redovno konzumiranje ribe je povezano sa 42 % manjim rizikom od makularne degeneracije kod žena. Druga studija je pokazala da je konzumiranje masne ribe jednom nedeljno povezano sa 53 % smanjenim rizikom od neovaskularne makularne degeneracije.

10. Ako jedete ribu možete povećati kvalitet sna

Poremećaji spavanja su postali neverovatno uobičajeni širom sveta.

Postoji mnogo različitih razloga za to (kao što su povećana izloženost plavoj svetlosti), ali neki istraživači veruju da nedostatak vitamina D može igrati značajnu ulogu.

U šestomesečnoj studiji od 95 sredovečnih muškaraca, obrok sa lososom, koji je služen tri puta nedeljno, doveo  je do poboljšanja u kvalitetu sna i svakodnevnom funkcionisanju. Istraživači su spekulisali da je to uzrokovano visokim nivoom vitamina D u lososu.

11. Riba je delikatesna namirnica i lako se priprema

Ovaj poslednji razlog za konzumiranje ribe ne predstavlja direktnu dravstvenu korist, ali i dalje veoma važan! Činjenica je da je riba ukusna i jednostavna za pripremu!

Iz tog razloga, trebalo bi da za svakoga bude relativno lako uvesti je u redovnu ishranu.

Jedite ribu jedan do dva puta nedeljno, i to bi trebalo da bude dovoljno da izvučete zdravstvenu korist od toga.

Ako je moguće, uvek izaberite ribu iz divljine, a ne iz uzgoja. Divlje ribe ima tendenciju da imaju više omega-3 masnih kiselina i manje je verovatno da će biti kontaminirane sa štetnim zagađivačima.

Čak i ako jede ribu iz uzgoja, prednosti su i dalje daleko veće od rizika. Sve vrste ribe su dobre za vas!

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije U slobodno vreme, kliknite na link: U SLOBODNO VREME. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Zdrav život, kliknite na link: ZDRAV ŽIVOT.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.