Riblji paprikaš by Cvijeta Mesić

Riblji paprikaš by Cvijeta Mesić

Riblji paprikaš – riba i morski plodovi mogu se pripremati zaista na bezbroj načina. Mogu se jesti sirovi (suši i sašimi), marinirani sa različitim kombinacijama misa, šoju sosa, začina. Mogu se peći, kuvati, pržiti, kuvati na pari,  itd. Dodaci koji služe za balansiranje veoma jang energije ribe i morskih plodova uključuju rendani dajkon (vrsta rotkve), seckani mladi luk, rendani koren đumbira, svežu salatu, vasabi ren, limun, pomorandžu, ren i drugo. Dobro je ribu jesti leti kuvanu a zimi prženu zbog harmonizacije energija. Takođe se uzima voće ili desert posle, a sve to da bi se uravnotežila snažna sažimajuća energija ribe i morskih plodova, jer riba i morski plodovi imaju ekstremnu jang energiju, a  voće i deserti ekstremnu jin energiju.

U makrobiotičkoj ishrani, među belom morskom ribom najčešće se koriste bakalar, list, halibut, brancin, orada, itd. Slatkovodna bela riba uključuje pastrmku, štuku, grgeča, itd. Riba koja se povremeno koristi u makrobiotičkoj ishrani je plava riba – haringa, losos, sardina, tuna, sabljarka. Morski plodovi uključuju krabe, jastoga, školjke, hobotnicu, škampe, lignje, itd.

U gurmanskoj makrobiočkoj ishrani koju spremam, riba i morski plodovi su često sastojci supa, paprikaša, čorbi. Kuvam ih na pari, pržim ili pečem u rerni. Koristim ih otprilike dva puta nedeljno. Moj recept za riblji paprikaš.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Riblji paprikaš by Cvijeta Mesić

Riblji paprikaš – riba i morski plodovi mogu se pripremati zaista na bezbroj načina.

  • 1 šolja ukupno – sitno sečeni crni luk (šargarepa, karfiol i neko zeleno lisnato povrće)
  • 2 šolje vode
  • 150-200 gr ribe (sečene na komadiće)
  • šoju soja sos prema ukusu (1-2 kašičice)
  • 1 kašike kašičica kuzu praha (rastvorena u 2-3hladne vode)
  • nekoliko kapi soka od đumbira
  • seckani list peršuna za garniranje
  1. Povrće dovesti do ključanja, smanjiti vatru i kuvati petnaestak minuta.
  2. Dodati ribu, šoju soja sos, kuvati 5-6 minuta.
  3. Dodati rastvoreni kuzu i đumbir, promešati i kuvati 2-3 minuta.
  4. Garnirati s peršunom.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Riblji paprikaš by Cvijeta Mesić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.