Image courtesy of [by Apolonia] at FreeDigitalPhotos.net

Riblji paprikaš by Cvijeta Mesić

Riblji paprikaš – riba i morski plodovi mogu se pripremati zaista na bezbroj načina. Mogu se jesti sirovi (suši i sašimi), marinirani sa različitim kombinacijama misa, šoju sosa, začina. Mogu se peći, kuvati, pržiti, kuvati na pari,  itd. Dodaci koji služe za balansiranje veoma jang energije ribe i morskih plodova uključuju rendani dajkon (vrsta rotkve), seckani mladi luk, rendani koren đumbira, svežu salatu, vasabi ren, limun, pomorandžu, ren i drugo. Dobro je ribu jesti leti kuvanu a zimi prženu zbog harmonizacije energija. Takođe se uzima voće ili desert posle, a sve to da bi se uravnotežila snažna sažimajuća energija ribe i morskih plodova, jer riba i morski plodovi imaju ekstremnu jang energiju, a  voće i deserti ekstremnu jin energiju.

U makrobiotičkoj ishrani, među belom morskom ribom najčešće se koriste bakalar, list, halibut, brancin, orada, itd. Slatkovodna bela riba uključuje pastrmku, štuku, grgeča, itd. Riba koja se povremeno koristi u makrobiotičkoj ishrani je plava riba – haringa, losos, sardina, tuna, sabljarka. Morski plodovi uključuju krabe, jastoga, školjke, hobotnicu, škampe, lignje, itd.

U gurmanskoj makrobiočkoj ishrani koju spremam, riba i morski plodovi su često sastojci supa, paprikaša, čorbi. Kuvam ih na pari, pržim ili pečem u rerni. Koristim ih otprilike dva puta nedeljno. Moj recept za riblji paprikaš.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku,pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Riblji paprikaš by Cvijeta Mesić

riblji paprikas by Cvijeta Mesic recepti i kuvar online

Riblji paprikaš – riba i morski plodovi mogu se pripremati zaista na bezbroj načina.

 • 1 šolja ukupno – sitno sečeni crni luk (šargarepa, karfiol i neko zeleno lisnato povrće)
 • 2 šolje vode
 • 150-200 gr ribe (sečene na komadiće)
 • šoju soja sos prema ukusu (1-2 kašičice)
 • 1 kašike kašičica kuzu praha (rastvorena u 2-3hladne vode)
 • nekoliko kapi soka od đumbira
 • seckani list peršuna za garniranje
 1. Povrće dovesti do ključanja, smanjiti vatru i kuvati petnaestak minuta.
 2. Dodati ribu, šoju soja sos, kuvati 5-6 minuta.
 3. Dodati rastvoreni kuzu i đumbir, promešati i kuvati 2-3 minuta.
 4. Garnirati s peršunom.