Rižoto od heljde – možda ovo nije najispravniji naziv, ali ne marim. Bitno je da znate o čemu se radi 😉
Pravi rižoto se pravi od pirinča, a u ovom receptu je heljda preuzela njegovu ulogu. Ukoliko niste iskusni u pripremanju heljde, evo jednog predloga.
Rižoto od heljde – Kristina Gašpar
- 2 kašike ulja po izboru
- 1 struk mladog luka
- 1 šargarepa
- 1 šaka graška
- 1 šaka kukuruza šećerca
- 4 pečurke po izboru (ja sam koristila suve vrganje koje sam prethodno potopila u vodu (1 rukohvat))
- po ukusu: so i biber
- 100 g tostirane heljde
- prstohvat posledećih začina: muskatni oraščić (korijander, kurkuma, origano, bosiljak)
- 1 šaka svežeg peršunovog lista
- Heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini, pa kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici. Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi se sva tečnost upila.
- Mladi luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak. Dinstati uz povremeno dodavanje vode, po potrebi, 10-tak minuta.
- Sjediniti povrće sa heljdom.
- Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru. Ja sam imala bebi šargarepe koje sam prodinstala i služila uz ovako pripremljenu heljdu.
- Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!