Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Rižoto od heljde – Kristina Gašpar

0

Rižoto od heljde – Kristina Gašpar

Rižoto od heljde – možda ovo nije najispravniji naziv, ali ne marim. Bitno je da znate o čemu se radi 😉

Pravi rižoto se pravi od pirinča, a u ovom receptu je heljda preuzela njegovu ulogu. Ukoliko niste iskusni u pripremanju heljde, evo jednog predloga.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Rižoto od heljde - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Rižoto od heljde – Kristina Gašpar

Vreme pripreme 5 minutes
Termicka obrada 25 minutes
Ukupno vreme 30 minutes
Broj osoba 1

Sastojci

  • 2 kašike ulja po izboru
  • 1 struk mladog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 šaka graška
  • 1 šaka kukuruza šećerca
  • 4 pečurke po izboru (ja sam koristila suve vrganje koje sam prethodno potopila u vodu 1 rukohvat)
  • po ukusu: so i biber
  • 100 g tostirane heljde
  • prstohvat posledećih začina: muskatni oraščić korijander, kurkuma, origano, bosiljak
  • 1 šaka svežeg peršunovog lista

Uputstvo za pripremu

  1. Heljdu preliti sa 3 dl vode, dodati prstohvat soli, bibera kao i sve ostale navedene začine u toj količini, pa kuvati 10-tak minuta na nižoj temperaturi u poklopljenoj šerpici. Nakon 10 minuta isključiti ringlu, a šerpicu ostaviti na ringli kako bi se sva tečnost upila.
  2. Mladi luk sitno iseckati i propržiti par minuta na vrelom ulju, zatim dodati seckanu šargarepu, pečurke, kukuruz i grašak. Dinstati uz povremeno dodavanje vode, po potrebi, 10-tak minuta.
  3. Sjediniti povrće sa heljdom.
  4. Uz ovaj rižoto možete dodati još neko bareno ili dinstano povrće po izboru. Ja sam imala bebi šargarepe koje sam prodinstala i služila uz ovako pripremljenu heljdu.
  5. Prilikom služenja, posuti peršunovim listom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.