Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar

Rolat sa jagodama – sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.

Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice – torte i kolače. Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.

Kao inspiracija, poslužio mi je recept Aleksandre Gorek, blog Vanilla & Staubzucker. Kako izgleda njen rolat sa jagodama, može videti na fotografiji. Aleksandrin recept se nalazi OVDE.

Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Rolat sa jagodama – sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.

Biskvit:

  • 3 komada jaja
  • 0,75 šolja šećera ((šolja koju sam koristila je od 2 dl))
  • 1 kesica vanilin secera
  • 0,5 šolja ulja
  • 0,25 šolja mleka
  • 1 šolja mekog brasna
  • 1 kašika kakaoa
  • 0,5 kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 200 gr svežih jagoda (150 – 200 gr)
  • marmelada (po potrebi)

Dekoracija:

  • 100 gr čokolade (za glazuru)
  • jagode (po potrebi)

Priprema biskvita:

  1. Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.
  2. Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji).
  3. Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
  4. Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.

Priprema fila:

  1. Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu.
  2. Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.

Filovanje:

  1. Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru.
  2. Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake.
  3. Urolajte ga.

Rolat:

  1. Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane.
  2. Prelijte ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.
P.S.
Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni. Rolat možete posuti šećerom u prahu i kakaom, na primer.

*Napomena:
Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možet je pripremiti od nekog crvenog voća – jagoda, malina, višanja… Ja sam izabrala maline – sjedinila sam zamrznute maline i šećer. Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi. Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom.

Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.

A uz rolat sa jagodama se odlično uklapa sok od jagoda.

Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

A za poneti, izgleda ovako:

Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.