Rolovani svinjski but – Sandra Stojiljković Cvetković
Rolovani svinjski but – jelo namenjeno svim ljubiteljima mesa i gurmanima, pogodno za razna slavlja, dekorativnog izgleda, koje će oduševiti sve.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Rolovani svinjski but – Sandra Stojiljković Cvetković
- 700- 800 g svinjskog mesa (od buta)
- 150 g šunke
- 150 g kačkavalja
- malo ulja
- po ukusu soli i suvog biljnog začina
- Pripremljeno meso od buta iseći na 2-3 veće i deblje šnicle, pa svaku izlupati tučkom za meso.
- Posoliti, posuti suvim biljnim začinom (ili Vašim omiljenim začinima) po ukusu, pa duž svake šnicle rasporediti po 2-3 parčeta šunke, a preko nje po dva parčeta kačkavalja.
- Urolati, vezati kanapom, premazati sa malo ulja i umotati u foliju. Postupak ponoviti i sa preostalim delom mesa.
- Zemljani sud premazati sa malo masti i sipati malo mlake vode (samo da prekrije dno). Poređati meso umotano u foliju, poklopiti poklopcem i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, oko sat vremena.
- Nakon sat vremena, meso izvaditi iz rerne i ukoliko je pustilo previše vode, višak vode odliti, (tako da voda tek prekriva dno posude). Foliju skinuti, ponovo poklopiti i nastaviti pečenje na istoj temperaturi, još dvadesetak minuta. Nakon tog vremena, poklopac skloniti i vratiti da se meso zapeče još 10-15 minuta, kako bi se formirala korica, a meso dobilo lepu boju.