Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Saher torta recept – Recepti i Kuvar online

296

Saher torta recept – kada je sa 16. godina, kuvar šegrt Franc Saher, na dvoru princa Meterniha, 1832. godine, prvi put napravio recept za Saher tortu, sigurno nije mogao ni da pretpostavi, kakav će Saher torta recept imati uticaja na sve ljubitelje slatkiša. Original Saher torta recept je dobro čuvana tajna, poznata samo poslastičarima hotela Saher u Beču.

Saher torta recept - Recepti i Kuvar online
Saher torta recept – Recepti i Kuvar online

Saher torta recept – Recepti i Kuvar online

Saher torta recept – kada je sa 16. godina, kuvar šegrt Franc Saher, na dvoru princa Meterniha, 1832. godine, prvi put napravio recept za Saher tortu, sigurno nije mogao ni da pretpostavi, kakav će Saher torta recept imati uticaja na sve ljubitelje slatkiša.

  • 7 komada žumanca
  • 150 gr puter (omekšan)
  • 125 gr šećer u prahu
  • 200 gr crna čokolada
  • 1 kesica vanilin šećer (oko 8 gr)
  • 7 komada belanca
  • 125 gr šećer kristal
  • 1 prstohvat soli
  • 150 gr brašno
  • brašno (za posipanje suda za pečenje)
  • puter (za posipanje suda za pečenje)
  • 200 gr džem od kajsija
  • rum (po želji)
  • šlag (za serviranje)

Glazura

  • 200 gr crna čokolada
  • 250 gr šećer
  • 170 ml voda (150 – 170 ml)
  1. Rastopiti crnu čokoladu (na pari).
  2. U drugom sudu, pomešati omekšan (na sobnoj temperaturi) buter, šećer u prahu i vanilin šećer. Mešati dok se ne stvori kremasta struktura. Masi dodavati jedno, po jedno, žumance, uz stalno mešanje, dok se masa ne izjednači.
  3. Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Sud, u kome ćete peći koru za tortu, podmazati buterom i naprašiti brašnom.
  4. U posednom sudu, belancima dodajte prstohvat soli i šećer i lupajte žicom, ili mutite mikserom, dok se ne napravi čvrst sneg.
  5. U masu čokolade i žumanaca, dodajte naizmenično po kašiku belanaca i brašna, uz blago mešanje. Dobijenu masu izlijte u sud za pečenje. Pecite oko 1 sat.
  6. Kad je kora za tortu gotova, izvadite je da se ohladi. Da bi se kora očuvala ravna, stavite je da se hladi na ravnoj površini. Posle 25 minuta hlađenja, okrenite je na drugu stranu.
  7. Proverite kakav je džem od kajsije. Ukoliko je jako stvrdnut, zagrejte ga malo, da biste dobili mekanu masu.
  8. Ohlađenu koru za tortu, rasecite uzdužno na dve. Donju koru premažite džemom od kajsije. Preko namaza, stavite gornju koru. Gornju koru, takođe, premažite džemom od kajsije, kao i spoljnu ivicu.
  9. Za glazuru, zagrejte vodu i šećer, u posebnom sudu. Temperatura vode mora da bude takva, da ne bude ni previše hladna, ni previše topla – da može da se pije, bez pečenja. Dodati čokoladu, izlomljenu na kockice, i mešati, dok se ne istopi.
  10. Čim se čokolada istopi, odmah sipati glazuru preko torte, i brzim potezima premazati celu tortu. Ostaviti da se glazura osuši na sobnoj temperaturi.
  11. Saher tortu servirati sa šlagom.
Napomena:  Nemojte držati Saher tortu u frižideru, jer će dobiti neželjenu vlažnost.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!