Salčić pita.
Salčić pita, sastojci:
- 1 kg brašna,
- 20 g svežeg kvasca,
- 500 g sala,
- 4 dl mleka,
- 3 žumanca,
- 2 kašike šećera,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašika sirćeta,
- 300 g pekmeza po želji i
- 150 g šećera u prahu.
Salčić pita, priprema:
- Salo samleti na mašini za mlevenje. Ja ga nisam mlela dobila sam od koleginice samleveno, e, to je već pola posla manje.
- Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle.
- Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Dobro izmešati, ostaviti da nadođe.
- U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodajte so, preostali šećer i sve dobro sjedinite.
- Sipajte nadošli kvasac, sirće, žumanca, kašiku šećera pa sve dobro sjedinite.
- Postepeno dodajte preostalo brašno, uz neprestano mešenje, dok se ne dobije čvršće, glatko testo. Ako je potrebno dodajte još malo mleka.
- Testo prekriti, pa ga ostaviti na toplom da raste.
- Nadošlo testo rastanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim po njemu razmazati jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini a potom gornji i donji deo testa, takođe, preklopiti prema centru.
- Ostaviti tridesetak minuta da nadođe.
- Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta, pa svaki put testo ostaviti da odmara tridesetak minuta.
- Nakon toga, nadošlo testo podelite na tri dela. Dva dela testa razvijte pomoću oklagije na debljinu od 1 cm.
- Okruglu tepsiju malo podmažite i pospite brašnom. Testo secite na trake, trake u krug ređajte po dnu tepsije, pekmez oko 200g rasporedite po testu, pa prekrijte drugom polovinom testa isto isečenog na trake. Zagrejte rernu i pecite salčić pitu dok lepo ne porumeni.
- Ja sam gotovu pitu posula žutim šećerom i ukrasila jagodama.
- Od trećeg dela testa sam napravila salčiće, testo razvila isekla na pravougaonike na svaki pravougaonim stavila po kašičicu pekmeza i motala po ukusu. Gotove salčiće sam posula šećerom u prahu.
- Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!