Salčić pita – Verica Poznanović

0
603
Salčić pita - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Salčić pita - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Salčić pita.

Salčić pita, sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 500 g sala,
  • 4 dl mleka,
  • 3 žumanca,
  • 2 kašike šećera,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašika sirćeta,
  • 300 g pekmeza po želji i
  • 150 g šećera u prahu.

Salčić pita, priprema:

  • Salo samleti na mašini za mlevenje. Ja ga nisam mlela dobila sam od koleginice samleveno, e, to je već pola posla manje.
  • Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle.
  • Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Dobro izmešati, ostaviti da nadođe.
  • U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodajte so, preostali šećer i sve dobro sjedinite.
  • Sipajte nadošli kvasac, sirće, žumanca, kašiku šećera pa sve dobro sjedinite.
  • Postepeno dodajte preostalo brašno, uz neprestano mešenje, dok se ne dobije čvršće, glatko testo. Ako je potrebno dodajte još malo mleka.
  • Testo prekriti, pa ga ostaviti na toplom da raste.
  • Nadošlo testo rastanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim po njemu razmazati jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini a potom gornji i donji deo testa, takođe, preklopiti prema centru.
  • Ostaviti tridesetak minuta da nadođe.
  • Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta, pa svaki put testo ostaviti da odmara tridesetak minuta.
  • Nakon toga, nadošlo testo podelite na tri dela. Dva dela testa razvijte pomoću oklagije na debljinu od 1 cm.
  • Okruglu tepsiju malo podmažite i pospite brašnom. Testo secite na trake, trake u krug ređajte po dnu tepsije, pekmez oko 200g rasporedite po testu, pa prekrijte drugom polovinom testa isto isečenog na trake. Zagrejte rernu i pecite salčić pitu dok lepo ne porumeni.
  • Ja sam gotovu pitu posula žutim šećerom i ukrasila jagodama.
  • Od trećeg dela testa sam napravila salčiće, testo razvila isekla na pravougaonike na svaki pravougaonim stavila po kašičicu pekmeza i motala po ukusu. Gotove salčiće sam posula šećerom u prahu.
  • Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!