Salčić pita.
Salčić pita, sastojci:
- 1 kg brašna,
- 20 g svežeg kvasca,
- 500 g sala,
- 4 dl mleka,
- 3 žumanca,
- 2 kašike šećera,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašika sirćeta,
- 300 g pekmeza po želji i
- 150 g šećera u prahu.
Salčić pita, priprema:
- Salo samleti na mašini za mlevenje. Ja ga nisam mlela dobila sam od koleginice samleveno, e, to je već pola posla manje.
- Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle.
- Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Dobro izmešati, ostaviti da nadođe.
- U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodajte so, preostali šećer i sve dobro sjedinite.
- Sipajte nadošli kvasac, sirće, žumanca, kašiku šećera pa sve dobro sjedinite.
- Postepeno dodajte preostalo brašno, uz neprestano mešenje, dok se ne dobije čvršće, glatko testo. Ako je potrebno dodajte još malo mleka.
- Testo prekriti, pa ga ostaviti na toplom da raste.
- Nadošlo testo rastanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim po njemu razmazati jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini a potom gornji i donji deo testa, takođe, preklopiti prema centru.
- Ostaviti tridesetak minuta da nadođe.
- Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta, pa svaki put testo ostaviti da odmara tridesetak minuta.
- Nakon toga, nadošlo testo podelite na tri dela. Dva dela testa razvijte pomoću oklagije na debljinu od 1 cm.
- Okruglu tepsiju malo podmažite i pospite brašnom. Testo secite na trake, trake u krug ređajte po dnu tepsije, pekmez oko 200g rasporedite po testu, pa prekrijte drugom polovinom testa isto isečenog na trake. Zagrejte rernu i pecite salčić pitu dok lepo ne porumeni.
- Ja sam gotovu pitu posula žutim šećerom i ukrasila jagodama.
- Od trećeg dela testa sam napravila salčiće, testo razvila isekla na pravougaonike na svaki pravougaonim stavila po kašičicu pekmeza i motala po ukusu. Gotove salčiće sam posula šećerom u prahu.
- Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Salčić pita - Verica Poznanović | Recepti i Kuvar online
Salčić pita. Recepti i Kuvar online Vam predstavlja naš omiljeni recept za Salčić pitu po ukusu Verice Poznanović,
Type: Ručak
Cuisine: Srpska
Keywords: Salčić pita
Recipe Yield: 4 osobe
Preparation Time: PT1H20M
Cooking Time: PT50M
Total Time: PT2H10M
Recipe Ingredients:
- 1 kg brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 500 g sala
- 4 dl mleka
- 3 žumanca
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašika sirćeta
- 300 g pekmeza po želji
- 150 g šećera u prahu
Recipe Instructions: Salo samleti na mašini za mlevenje. Ja ga nisam mlela dobila sam od koleginice samleveno, e, to je već pola posla manje. Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle. Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Dobro izmešati, ostaviti da nadođe. U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodajte so, preostali šećer i sve dobro sjedinite. Sipajte nadošli kvasac, sirće, žumanca, kašiku šećera pa sve dobro sjedinite. Postepeno dodajte preostalo brašno, uz neprestano mešenje, dok se ne dobije čvršće, glatko testo. Ako je potrebno dodajte još malo mleka. Testo prekriti, pa ga ostaviti na toplom da raste. Nadošlo testo rastanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim po njemu razmazati jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini a potom gornji i donji deo testa, takođe, preklopiti prema centru. Ostaviti tridesetak minuta da nadođe. Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta, pa svaki put testo ostaviti da odmara tridesetak minuta. Nakon toga, nadošlo testo podelite na tri dela. Dva dela testa razvijte pomoću oklagije na debljinu od 1 cm. Okruglu tepsiju malo podmažite i pospite brašnom. Testo secite na trake, trake u krug ređajte po dnu tepsije, pekmez oko 200g rasporedite po testu, pa prekrijte drugom polovinom testa isto isečenog na trake. Zagrejte rernu i pecite salčić pitu dok lepo ne porumeni. Ja sam gotovu pitu posula žutim šećerom i ukrasila jagodama. Od trećeg dela testa sam napravila salčiće, testo razvila isekla na pravougaonike na svaki pravougaonim stavila po kašičicu pekmeza i motala po ukusu. Gotove salčiće sam posula šećerom u prahu. Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!
5