Salčići - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online
Salčići - Nada Georgijev-Gačić - Recepti i Kuvar online

Salčići.

Salčići, sastojci:

  • 1/2 l mleka
  • 30 gr sveži kvasac
  • 5 žumanca
  • 1 kg brašna tip-400
  • malo soli
  • 4 kašike šećera
  • 1/2 kg mlevenog svinjskog sala

Fil:

  • po želji zaslađene cepane višnje, pekmez od kajsija, mleveni orasi i šećer u prahu

Salčići, priprema:

  • 1/8 brašna (ja stavim jednu šaku) umesiti sa salom (1/2 kg mlevenog) pa ga ostaviti da se odmori.
  • Ostalo brašno umesiti sa 1/2 l mleka, u kome je rastopljen svež kvasac, dodati 5 žumanaca, malo soli, 4 kašike šećera, pa testo tvrdo zamesiti.
  • To testo razvući oklagijom, pa preko razvučene kore staviti testo od sala.
  • Testo umesiti kao svako lisnato testo, triput ga previjati i ostaviti uvek da se odmori po 20 min.
  • Testo blago pritiskati oklagijom (da bude s ‘prsta debljine i kada sečete trake neka to bude širine oko 20 cm, da može stati fil, blago prebaciti testo i vrlo blago pritisnuti ivice da se slepe.
  • Fil uvek stavljati sa oko 1,5 cm udaljeno od početne strane, kada se testo prebaci taj prazan deo bez fila blago pritisnuti da se ivice ne odvajaju.
  • Testo stavljati u pobrašnjen pleh (ne treba mazati), peći na oko 220C.
  • Pečene salčiće ostaviti da se malo rashlade u plehu, posuti prah šećerom i uživajte.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!