Salčići.
Salčići, sastojci:
- 1/2 l mleka
- 30 gr sveži kvasac
- 5 žumanca
- 1 kg brašna tip-400
- malo soli
- 4 kašike šećera
- 1/2 kg mlevenog svinjskog sala
Fil:
- po želji zaslađene cepane višnje, pekmez od kajsija, mleveni orasi i šećer u prahu
Salčići, priprema:
- 1/8 brašna (ja stavim jednu šaku) umesiti sa salom (1/2 kg mlevenog) pa ga ostaviti da se odmori.
- Ostalo brašno umesiti sa 1/2 l mleka, u kome je rastopljen svež kvasac, dodati 5 žumanaca, malo soli, 4 kašike šećera, pa testo tvrdo zamesiti.
- To testo razvući oklagijom, pa preko razvučene kore staviti testo od sala.
- Testo umesiti kao svako lisnato testo, triput ga previjati i ostaviti uvek da se odmori po 20 min.
- Testo blago pritiskati oklagijom (da bude s ‘prsta debljine i kada sečete trake neka to bude širine oko 20 cm, da može stati fil, blago prebaciti testo i vrlo blago pritisnuti ivice da se slepe.
- Fil uvek stavljati sa oko 1,5 cm udaljeno od početne strane, kada se testo prebaci taj prazan deo bez fila blago pritisnuti da se ivice ne odvajaju.
- Testo stavljati u pobrašnjen pleh (ne treba mazati), peći na oko 220C.
- Pečene salčiće ostaviti da se malo rashlade u plehu, posuti prah šećerom i uživajte.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!