Šaran iz rerne – naša ćerkica, učenica drugog razreda osnovne škole, rođena je u vreme posta za Petrovdan.
Shodno tome, uvek joj dan rođenja obeležavamo posno, u krugu porodice i prijatelja, te tako i ovaj šaran krasi rođendansku trpezu. Žurka sa drugarima sledi u igraonici kada počne školska godina i kada prođe post.
Šaran iz rerne, sastojci:
- 3 kg šarana,
- po ukusu začini (so, biber i suvi biljni začin),
- 100 gr griza,
- 200 gr prezli,
- 50 gr pšeničnog brašna,
- po potrebi ulje
Šaran iz rerne, priprema:
- Šarana očistiti, dobro oprati i isparčati, posoliti i pobiberiti po ukusu.
- U dublju posudu staviti griz, prezlu, brašno i suvi biljni začin i sve izmešati.
- Svako parče ribe uvaljati sa obe strane u pripremljenu smesu i poređati u uljem podmazan pleh.
- Preliti uljem i peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
- Potom okrenuti drugu stranu, te i nju peći dok ne dobije lepu, rumenu boju (jednu stranu peći 40 minuta – ja tako pečem, jer volimo kada je reš pečena. Vi možete i kraće da pečete, ukoliko ne volite baš reš pečenu ribu).
Vreme pripreme: 100 minuta
Broj osoba: 5
Lako se priprema
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!