Sarma – Javorka Filipović

Sarma – dok još ima kupusa da uživamo u nacionalnom jelu 🙂

Sarma - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Sarma – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sarma – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Sarma – dok još ima kupusa da uživamo u nacionalnom jelu 🙂

  • 25 listova kiselog kupusa
  • 500 gr mlevene junetine
  • 100 gr pancete
  • 100 gr šunke
  • 2 glavice crnog luka
  • 125 gr pirinča
  • 1 dl ulja
  • suvi biljni začin (po potrebi)
  • vode (po potrebi)
  • 1 komad jaje
  • mlevena začinska paprika
  • biber
  1. Lisce kupusa ocistiti od debelih delova, ako je prekiseo kupus ostaviti preko noci u hladnoj vodi.
  2. Na ulju proprziti luk, pancetu i sunku iseckano na sitno.
  3. Dodati mleveno meso i prziti jos petnaestak minuta.
  4. Pirinac oprati i dodati u meso.
  5. Zaciniti po ukusu i ostaviti da se malo prohladi fil.
  6. U prohladjen nadev staviti jedno jaje i dobro promesati. Ovo dodajem da se masa za filovanje dobro poveze.
  7. Uzeti odgovarajucu serpu, moze sa debelim dnom, malo pouljiti i po dnu sloziti nekoliko listova kiselog kupusa.
  8. Uzimati list po list, stavljati fil i saviti sarmu. Slagati sarme u serpu. Izmedju redova, ako ih bude dva, staviti pancetu i suva rebra.
  9. Po vrhu isto staviti pancetu i suva rebra, prekriti sa listovima kis. kupusa, naliti vodom da sarma ogrezne, pritisnuti nekim tanjiricem i staviti da se kuva.
  10. Kad provri smanjiti na najmanju temperaturu i pustiti da lagano ” krčka”.
  11. Gotova je kad se meso odvaja sa koske /suva rebra/.
  12. Sluziti je uz proju od belog kukuruznog brasna s potocare.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.