Sarma – dok još ima kupusa da uživamo u nacionalnom jelu 🙂
Sarma – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Sarma – dok još ima kupusa da uživamo u nacionalnom jelu 🙂
- 25 listova kiselog kupusa
- 500 gr mlevene junetine
- 100 gr pancete
- 100 gr šunke
- 2 glavice crnog luka
- 125 gr pirinča
- 1 dl ulja
- suvi biljni začin (po potrebi)
- vode (po potrebi)
- 1 komad jaje
- mlevena začinska paprika
- biber
- Lisce kupusa ocistiti od debelih delova, ako je prekiseo kupus ostaviti preko noci u hladnoj vodi.
- Na ulju proprziti luk, pancetu i sunku iseckano na sitno.
- Dodati mleveno meso i prziti jos petnaestak minuta.
- Pirinac oprati i dodati u meso.
- Zaciniti po ukusu i ostaviti da se malo prohladi fil.
- U prohladjen nadev staviti jedno jaje i dobro promesati. Ovo dodajem da se masa za filovanje dobro poveze.
- Uzeti odgovarajucu serpu, moze sa debelim dnom, malo pouljiti i po dnu sloziti nekoliko listova kiselog kupusa.
- Uzimati list po list, stavljati fil i saviti sarmu. Slagati sarme u serpu. Izmedju redova, ako ih bude dva, staviti pancetu i suva rebra.
- Po vrhu isto staviti pancetu i suva rebra, prekriti sa listovima kis. kupusa, naliti vodom da sarma ogrezne, pritisnuti nekim tanjiricem i staviti da se kuva.
- Kad provri smanjiti na najmanju temperaturu i pustiti da lagano ” krčka”.
- Gotova je kad se meso odvaja sa koske /suva rebra/.
- Sluziti je uz proju od belog kukuruznog brasna s potocare.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!