Sarmice u lipovom listu – Snežana Kitanović

Ove sarmice su čuveni specijalitet sa Stare planine, a konzumiraju se uz kiselo mleko sa pašnjaka ove prelepe planine.

Sarmice u lipovom listu, sastojci:

  • dva mlada lipova lista po sarmici
  • 1/2 kg crnog luka
  • 300 gr praziluka
  • 1 šolju pirinča
  • ulje
  • suvi biljni začin
  • aleva paprika

Sarmice u lipovom listu, priprema:

  • Mladom lipovom lišću otkinuti peteljke, popariti ga vrelom vodom, i vaditi da se ocedi.
  • Na ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu papriku i još malo propržiti.
  • Sastavljati po dva lista zajedno, pošto su oni mali, a naličje lista okrenuti da se na njih kašičicom stavlja fil, pa savijati sarmice.
  • Sarmice slagati u šerpu, naliti ih vodom (otprilike dva prsta iznad sarmica), kuvati oko 45 minuta, a zatim napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko gužvica i staviti u rernu da se zapeku.
  • Gotove su kada ispari sva voda i sarmice ostanu na ulju.

Savet: sarmice mogu da budu i mrsne, tada se dodaje mleveno meso i spremaju se na masti.

Snežana Kitanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sarmice u lipovom listu – Snežana Kitanović

Povezane teme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Istraži recepte