Savršen dan na Sitoniji

Savršen dan na Sitoniji – Atos – Sveta gora

Savršen dan na Sitoniji – posetiti Sitoniju, pogotovo Sarti, a ne otići na izlet oko Atosa bio bi veliki propust i jedan doživljaj manje. Od prvog trenutka kad sam zakoračila u Sarti, Atos mi je privukao pažnju.

Vidi se iz svakog kutka Sartija; ponekad u magli ili izmaglici od vlage s pučine, ponekad u oblacima, ali kad zablista u punom sjaju po vedrom danu – osećaj blizine Svete gore ispuni dušu i telo spokojem i blagošću. Sve one slike i priče o delu Atosa, koji je nama običnim gradjanima nedostupan, izlaze mi pred oči i želja da ih vidim, makar i iz daleka, odmah se javi.

Savršen dan na Sitoniji - Javorka Filipović
Savršen dan na Sitoniji – Javorka Filipović

A onda dođe dan za krstarenje, strah od celodnevnog boravka na moru pomešan je s uzbuđenjem, i kreće putovanje koje sam dugo čekala. Galebovi kruže oko broda, škljocaju fotoaparati i mobilni telefoni, priča vodiča meša se sa našim uzvicima oduševljenja, i Atos u daljini. Ima li lepše slike koju treba zapamtiti i ovekovečiti?!

Savršen dan na Sitoniji - Javorka Filipović
Savršen dan na Sitoniji – Javorka Filipović

A manastiri se nižu. Svaki je lep na svoj način, ali uzvik oduševljenja i neverice izazivaju dva koja smo videli: manastir Sveti Pantelejmon i manastir Simonopetra. Prvi privlači pažnju svojom veličinom, sjajem i bojom, koja na suncu sija i dugo ostaje vidljiv i nakon udaljavanja od njega.

Savršen dan na Sitoniji - Javorka Filipović
Savršen dan na Sitoniji – Javorka Filipović

A drugi stoji veličanstveno na litici, čardak ni na nebu ni na zemlji, i budi na razmišljanje: kako je sazidan na takvom terenu i kako se do njega dolazi i doprema sve što je potrebno za život u njemu?

Savršen dan na Sitoniji - Javorka Filipović
Savršen dan na Sitoniji – Javorka Filipović

I dok posmatram manastire, slušam priču o njima, u mislima stupam na zabranjeno tlo i telo ispuni neopisiva radost i spokoj. Kao nikada i nigde pre, osećam ponos što pripadam delu čovečanstva koje je ostavilo takvu lepotu, sačuvalo duhovnost kroz vekove i opstalo zahvaljujući veri. Manastiri su stradali od požara, obnavljali su ih iz pepela, ali nikada nisu izbrisani i zaboravljeni.

Stoje na toj ponosnoj i uzvišenoj Svetoj gori da generacije i generacije vernika, ali i onih koji to nisu, opominju da vera jača duh i telo, ali i upozorava da nikada ne zaboravimo njen značaj za opstanak naroda koji veruje i bori se za slobodu celog čovečanstva.

Nismo videli naš Hilandar, ali pogledom smo ga svi tražili tamo negde iza brda. Pred očima mi je iskrsla njegova slika i želja da dugo, dugo traje na ponos mnogih generacija, kao sećanje na Svetog Savu i nastanak srpske duhovnosti i crkve.

I na kraju tako sadržajnog krstarenja, u povratku bacam još jedan pogled na Svetu goru – za sećanje i nezaborav, da sam bar jednog dana u životu bila tako blizu izvoru duhovnosti pravoslavnih naroda Evrope.

Savršen dan na Sitoniji - Javorka Filipović
Savršen dan na Sitoniji – Javorka Filipović

Javorka Filipović

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, OVDE >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.