Sir za doručak smanjuje holesterol
Sir za doručak smanjuje holesterol - Image courtesy of [by Serge Bertasius Photography] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

The Telegraph: Sir za doručak smanjuje holesterol, tvrdi francuski doktor koji je tvorac hrono ishrane

“Ukoliko želite da smanjite holesterol, ne morate više da se klonite masnih sireva kao što su Brie i Camembrert, i možete konzumirati sušene kobasice, bez straha od zakrečenja arterija, prema tvrdnjama Dr Alana Delaboa (Alain Delabos).”

Sir za doručak smanjuje holesterol
Sir za doručak smanjuje holesterol – Image courtesy of [by Serge Bertasius Photography] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Prema analizama i koncepciji Dr Delaboa, sir je dobar lek protiv holesterola, ali, dok ga konzumirate u pravo vreme. Njegov koncept, nazvan hrono ishrana (chrononutrition) je zasnovan na činjenici da svako ljudsko biće ima funkcije koje su biološki programirane da se odigravaju u tačno određeno vreme.

Hrono ishrana je koncept, koji se stara o tome da se prava hrana konzumira u pravo vreme.

Prema ovoj koncepciji, masna hrana, uključujući sir, može se konzumirati kao prvi obrok – doručak – ujutro.

Težu hranu, kao što je šnicla, trebalo bi jesti četiri do šest sati kasnije, posle doručka.

Slatkoj hrani, vreme je u englesko vreme čaja – između 5 i 6 sati popodne.

Večernji obrok bi trebalo da bude relativno lagan i bez masnoća. Za taj obrok se preporučuju riba i morski plodovi.

Dr Delabo upozorava da smanjivanje holesterola ne bi trebalo raditi tako što ćete smanjiti količinu hrane koju konzumirate. Svaki nedostatak određenih sastojaka u ishrani izaziva određene negativne efekte u vašem telu. Doktor, je takođe, protivnik konzumiranja velike količine voća i povrća, jer ono puni naše telo mineralnim solima i zadržava u organizmu previše vode.

Njegove tvrdnje i koncept hrono ishrane potvrđeni su kliničkim ispitivanjima.

Holesterol je potreban našem organizmu da stvara vitamin D, testosteron i druge vitalne sastojke. “Loš” holesterol, poznat pod nazivom LDL, je povezan sa rizicima nastanka bolesti srca i visokim nivom masnoće u hrani. Sa druge strane, visok nivo HDL ili “dobrog” holesterola, je povezan sa smanjenjem rizika od bolesti srca.

Pored ovakog načina ishrane, za gubitak težine neophodna je i fizička aktivnost, koja dodatno smanjuje nivo “lošeg” holesterola.

Izvor: https://www.telegraph.co.uk/news/health/3081024/Cheese-for-breakfast-keeps-cholesterol-down-says-French-doctor.html

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!