Sir za doručak smanjuje holesterol

The Telegraph: Sir za doručak smanjuje holesterol, tvrdi francuski doktor koji je tvorac hrono ishrane

„Ukoliko želite da smanjite holesterol, ne morate više da se klonite masnih sireva kao što su Brie i Camembrert, i možete konzumirati sušene kobasice, bez straha od zakrečenja arterija, prema tvrdnjama Dr Alana Delaboa (Alain Delabos).“

Sir za doručak smanjuje holesterol
Sir za doručak smanjuje holesterol – Image courtesy of [by Serge Bertasius Photography] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Prema analizama i koncepciji Dr Delaboa, sir je dobar lek protiv holesterola, ali, dok ga konzumirate u pravo vreme. Njegov koncept, nazvan hrono ishrana (chrononutrition) je zasnovan na činjenici da svako ljudsko biće ima funkcije koje su biološki programirane da se odigravaju u tačno određeno vreme.

Hrono ishrana je koncept, koji se stara o tome da se prava hrana konzumira u pravo vreme.

Prema ovoj koncepciji, masna hrana, uključujući sir, može se konzumirati kao prvi obrok – doručak – ujutro.

Težu hranu, kao što je šnicla, trebalo bi jesti četiri do šest sati kasnije, posle doručka.

Slatkoj hrani, vreme je u englesko vreme čaja – između 5 i 6 sati popodne.

Večernji obrok bi trebalo da bude relativno lagan i bez masnoća. Za taj obrok se preporučuju riba i morski plodovi.

Dr Delabo upozorava da smanjivanje holesterola ne bi trebalo raditi tako što ćete smanjiti količinu hrane koju konzumirate. Svaki nedostatak određenih sastojaka u ishrani izaziva određene negativne efekte u vašem telu. Doktor, je takođe, protivnik konzumiranja velike količine voća i povrća, jer ono puni naše telo mineralnim solima i zadržava u organizmu previše vode.

Njegove tvrdnje i koncept hrono ishrane potvrđeni su kliničkim ispitivanjima.

Holesterol je potreban našem organizmu da stvara vitamin D, testosteron i druge vitalne sastojke. „Loš“ holesterol, poznat pod nazivom LDL, je povezan sa rizicima nastanka bolesti srca i visokim nivom masnoće u hrani. Sa druge strane, visok nivo HDL ili „dobrog“ holesterola, je povezan sa smanjenjem rizika od bolesti srca.

Pored ovakog načina ishrane, za gubitak težine neophodna je i fizička aktivnost, koja dodatno smanjuje nivo „lošeg“ holesterola.

Izvor: https://www.telegraph.co.uk/news/health/3081024/Cheese-for-breakfast-keeps-cholesterol-down-says-French-doctor.html

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sir za doručak smanjuje holesterol

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.