Sir za doručak, smanjuje holesterol

53

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

The Telegraph: Sir za doručak smanjuje holesterol, tvrdi francuski doktor

„Ukoliko želite da smanjite holesterol, ne morate više da se klonite masnih sireva kao što su Brie i Camembrert, i možete konzumirati sušene kobasice, bez straha od zakrečenja arterija, prema tvrdnjama Dr Alana Delabosa (Alain Delabos).“

Izvor: www.telegraph.co.uk

Sir za doručak smanjuje holesterol
Sir za doručak smanjuje holesterol – Image courtesy of [by Serge Bertasius Photography] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Prema analizama i koncepciji Dr Delabosa, sir je dobar lek protiv holesterola, ali, dok ga konzumirate u pravo vreme. Njegov koncept, nazvan hrono ishrana (chrononutrition) je zasnovan na činjenici da svako ljudsko biće ima funkcije koje su biološki programirane da se odigravaju u tačno određeno vreme.

Hrono ishrana je koncept, koji se stara o tome da se prava hrana konzumira u pravo vreme.

Prema ovoj koncepciji, masna hrana, uključujući sir, može se konzumirati kao prvi obrok – doručak – ujutro.

Težu hranu, kao što je šnicla, trebalo bi jesti četiri do šest sati kasnije, posle doručka.

Slatkoj hrani, vreme je u englesko vreme čaja – između 5 i 6 sati popodne.

Večernji obrok bi trebalo da bude relativno lagan i bez masnoća. Za taj obrok se preporučuju riba i morski plodovi.

Dr Delabos upozorava da smanjivanje holesterola ne bi trebalo raditi tako što ćete smanjiti količinu hrane koju konzumirate. Svaki nedostatak određenih sastojaka u ishrani izaziva određene negativne efekte u vašem telu. Doktor, je takođe, protivnik konzumiranja velike količine voća i povrća, jer ono puni naše telo mineralnim solima i zadržava u organizmu previše vode.

Njegove tvrdnje i koncept hrono ishrane potvrđeni su kliničkim ispitivanjima.

Holesterol je potreban našem organizmu da stvara vitamin D, testosteron i druge vitalne sastojke. „Loš“ holesterol, poznat pod nazivom LDL, je povezan sa rizicima nastanka bolesti srca i visokim nivom masnoće u hrani. Sa druge strane, visok nivo HDL ili „dobrog“ holesterola, je povezan sa smanjenjem rizika od bolesti srca.

Pored ovakog načina ishrane, za gubitak težine neophodna je i fizička aktivnost, koja dodatno smanjuje nivo „lošeg“ holesterola.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO ISHRANA. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Hrono ishrana, kliknite na link: HRONO KUHINJA.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.