Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan

Sirac, tradicionalni sir, koji je pripreman u zapadnoj i centralnoj Srbiji. Zapisi srpskih etnologa sa kraja 19. i početkom 20. veka, govore da je sirac bio neodvojivi deo narodnih običaja i da je pripreman na Ivandan a konzumiran na Petrovdan.

sircu, tj. o sircima, zapisano je i u knjizi Srpska narodna jela i pića, uredio dr. Jovan Erdeljanović, 1908., Srpska narodna jela (s prilogom o pićima) u Levču i u Temniću, Stanoje M. Mijatović:

Za Petrov-dan prave se od sira sirci. To se radi ovako. Omuženo (nevareno) mleko podsiri se, kao što smo napred kazali, pa se ostavi da tako prenoći. Ujutro se ocedi surutka, pa se od one grudve uzima parče po parče i između dlanova rašljepka u vidu kolačića (4-5 santimetara u prečniku). U tiganju se sada zagreje surutka (ali ne sme da ključa) i u nju se meće sirac po sirac.  Tu se prevrne nekoliko puta, pa kad se užuti, vadi se i meće na sovru, tepsiju ili lopar i suši na suncu. Kad se dobro osuše, ostavljaju se i na Petrov-dan daju deci, koja ih smatraju za veliku poslasticu. Ponegde se ovi sirci na isti dan uzajamno raznose iz kuće u kuću po susedstvu i rodbini. – Sirci se obično prave na Ivanj-dan (24. juna).”

Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan
Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan

Još 1896. godine, dakle, više od deset godina pre dr Jovana Erdeljanovića i njegovih saradnika, o sircu je pisao i antropolog Simo Trojanović u svojoj knjizi Starinska srpska jela i pića:

U zapadnoj Srbiji ima jedna naročita vrsta sira pod imenom sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jer se jede samo na Petrov dan rano izjutra. Sirac se siri ovako. Čim se donese mleko ispod krave, odmah se tako nevareno podsiri, pa se onda gruda u surutci kraj vatre greje a rukom gnječi dok se sa svim ne užilavi, pa se onda izvadi iz surutke i turi u vrelu vodu, pa se mesi i savija dok se ne načini pogačica. Za tim se ozgo išara ukrsnicama i na suncu dva dana suši, pa je tada gotov. Negde sirac spletu u obliku pereca“.

Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra
Sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jede se samo na Petrov dan rano izjutra

Ukoliko znate nekoga ko još priprema sirac, sirce na ovaj tradicionalni ili neki drugi način za Petrovdan, javite nam da ga posetimo!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sirac, tradicionalni sir koji se konzumirao na Petrovdan

"U zapadnoj Srbiji ima jedna naročita vrsta sira pod imenom sirac, koji u narodnim običajima ima isti značaj, što i jaja za Uskrs, jer se jede samo na Petrov dan rano izjutra." - Simo Trojanović, knjiga Starinska srpska jela i pića, 1896.

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.