Obično kada pomislimo na tortu, prvo na šta nas asocira je uživanje u najlepšim slatkim ukusima, ali potom usledi pomisao na vreme koje nam je potrebno za spremanje iste.
Ipak, ovo je recept koji obara sve vaše “predsrasude”. Ali da biste to saznali, morate da ga probate najpre!
Kada krene proleće prvo na šta pomislimo je sladoled. Ali da ga ne biste kupovali svaki dan niti unosili u svoj oganizam brojne štetne sastojke koje sadrži industrijski proizvedena poslastica, možete da je vrlo lako sami napravite. Ne samo da će biti mnogo ukusnija, već i zdravija.
PROČITAJ: VOĆNI BANANA – MALINA MAFINI
Svi sastojci koji sadrže su dar majke prirode. Naravno, ako ste ljubitelji mlečne umesto crne čokolade, slobodno je zamenite u receptu i prilagodite svom ukusu.
Kora:
- 1 šolja integralnog brašna (npr. heljda)
- 1 šolja urmi ili suvih šljiva
Čokoladni sloj:
- 3 banane
- 1/4 šolje mlevenog rogača (ili kakao)
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica vanile
- 1 kašičica cimeta
- 1/4-1/2 kašičica aleve paprike, u zavisnosti od ukusa
- 1 kašika agave ili javorov sirup
- voda, ako je potrebno
Vanila sloj:
- 1 1/2 čaše indijskog oraha
- 3 kašike agave/ javorov sirup
- Seme iz jedne Vaniline mahune
- 1/3 šolje vode, koristite malo onoliko koliko je potrebno
- Sok od jednog limuna
Cvekla sloj:
- 1/2 šolje soka od sveže cvekle
- 2 banane
- 1/2 šolje pinjola
- 1-2 kašike agave/ javorov sirup
- 2 kašike topljenog kokosovog ulja
Nana sloj:
- 2 šolje svežeg lišća od nane
- 1/2 avokada
- 1/4 šolje agave/ javorov sirup
- 1/2 kašičice soli
- Sok od jednog limuna
- 1/4 šolje mleka od oraha, koristite što je manje potrebno
- 2 banane
Kokos-javor preliv:
- 1 kašika topljenog kokosovog ulja
- 1 kašika javorovog sirupa
Priprema:
Da biste napravili koru: Blendajte urme ili suve šljive i brašno dok se sve zajedno donekle ne sjedine. Postavite i pritisnite sloj na dno modle za tortu i stavite sa strane.
Da biste napravili svaki sloj: Blendajte sastojke (u svakoj listi) dok smesa ne postane glatka, zatim sipajte svaki u posebnu činiju. Sipajte deo “čokoladne” smese sasvim tanko, onda neka se stvrdne u zamrzivaču.
PROČITAJ: BANANA DIJETA
Dalje, sipajte tanak sloj krema sa cveklom, pustite da se zamrzne. Nastavite dalje izlijte, zamrznite, sipajte, zamrznite! Stavite slojeve u koji god želite redosled. Da bi ste napravili preliv, promešajte sastojke zajedno dok se ne sjedine zatim ukrasite.
Uživajte i prijatno!
Autor: Katarina Mihajlović
Izvor: BKTVnews.com
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!