Sladak kupus sa pečenjem – ovo je vrlo zahvalno jelo, priprema se posle prazničnih dana. Skoro uvek za veće praznike, kao što je Vaskrs, Božić i krsne slave ostanu nam komadi pečenja.
Jedemo pečenje dva dana i onda izgubimo želju za njim. Takvo pečenje možemo iskoristiti za ovo ukusno jelo.
Nije bitno koja vrsta pečenja je u pitanju. Važno je da je meso već pečeno. Takođe, možete iskoristiti preostale pljeskavice i ćevape.
Sladak kupus sa pečenjem, sastojci:
- 1 kilogram na krupne komade narezanog svežeg kupusa
- 300 grama pečenja, ja sam koristila guščije pečenje
- 3 glavice crnog luka
- 1 koren šargarepe
- 1/2 korena celera
- 1 dl mlevenog paradajza
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 lista lovora
- malo sveže nane
- 1 kašičica soli
- 200 grama svinjske masti
Sladak kupus sa pečenjem, priprema:
- Zagrejati mast na tihoj vatri, dodati na rebarca krupno isečen crni luk, na tračice isečenu šargarepu i celer.
- Sve zajedno dinstati da omekša, dodati mleven paradajz, još kratko prodinstati. Zatim dodati so i alevu papriku.
- Na dno šerpe u kojoj će se kuvati kupus sipati 2-3 kašike zaprške. Pripremiti kupus, iseći kupus na kriške.
- Preko zaprške poređati red isečenog kupusa, ponovo zapršku, preko zaprške komade pečenja.
- Ponavljajte ovim redosledom dok imate materijala. Odozgo mora da bude zaprška.
- Dodajte još svežu nanu i listove lovora.
- Poklopite šerpu i ostavite da krčka dvadesetak minuta.
- Dobro je uz kupus poslužiti i projice.
- Prijatno!
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!