Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar

0

Slani rolat sa makom. Štrudla bi, po meni, bila slatka varijanta rolata sa makom, – makos rétes. 

Kada pripremate slani rolat sa makom, za fil možete koristiti sastojke po izboru. Imala sam krem maslac i kisele krastavce.

Kupila sam ćureća prsa, sjedinila sve, začinila i fil za slani rolat sa makom je bio gotov za čas. Savetujem da krastavce sitno iseckate, a ne da ih rendate iz razloga što je ukus drugačiji. Većina kaže da im se dopada kada kiseli krastavci „krckaju“.

Ako želite da ubrzate proces seckanja, za kisele krastavce i ćureća prsa možete koristiti električnu seckalicu.

Biskvit za slani rolat sa makom pripremam od celih jaja bez obzira što je uobičajen način pripreme od belanaca.

Slani rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci za biskvit:

  • 4 jajeta
  • 3 ravne kašike brašna
  • 2 kašike mlevenog maka
  • 2 kašike nemlevenog maka
  • 4 kašike ulja
  • po ukusu: so i biber

Sastojci za fil:

  • 250 g krem maslaca
  • 150 g ćurećih prsa
  • 3-4 kisela krastavca
  • po ukusu: so i biber
Slani rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema biskvita:

  • Umutite belanca sa prstohvatom soli.
  • Ostale sastojke izmešajte u drugoj posudi.
  • Postepeno dodajte belanca u smesu od ostalih sastojaka i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
  • Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite oko 8 minuta na 180 stepeni.
  • Biskvit prohladite minut-dva i uvijte rolat zajedno sa papirom za pečenje, a potom ga upakujte u vlažnu krpu.

*Ova količina je za pleh dimenzija 30*30.
*Ukoliko imate veći ili manji pleh, srazmerno povećajte ili smanjite sastojke.

Priprema fila:

  • Sitno iseckajte krastavce i ćureća prsa.
  • Sjedinite sa ostalim sastojcima.

*Umesto ćurećih prsa možete koristiti nešto drugo po izboru.
*Krem maslac možete zameniti krem sirom.

Slani rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Filovanje:

  • Ohlađen biskvit odmotajte, premažite filom i uvijte rolat.
  • Slani rolat sa makom premažite po izboru – krem maslacem, pavlakom, majonezom ili nekom mešavinom i pospite makom, mlevenim krekerima ili rendanim trapistom.

Rolat držite u frižideru nekoliko sati pre sečenja. Najbolje bi bilo da „prenoći“.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.