Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar

Slani rolat sa makom. Štrudla bi, po meni, bila slatka varijanta rolata sa makom, – makos rétes. 

Kada pripremate slani rolat sa makom, za fil možete koristiti sastojke po izboru. Imala sam krem maslac i kisele krastavce.

Kupila sam ćureća prsa, sjedinila sve, začinila i fil za slani rolat sa makom je bio gotov za čas. Savetujem da krastavce sitno iseckate, a ne da ih rendate iz razloga što je ukus drugačiji. Većina kaže da im se dopada kada kiseli krastavci „krckaju“.

Ako želite da ubrzate proces seckanja, za kisele krastavce i ćureća prsa možete koristiti električnu seckalicu.

Biskvit za slani rolat sa makom pripremam od celih jaja bez obzira što je uobičajen način pripreme od belanaca.

Slani rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sastojci za biskvit:

  • 4 jajeta
  • 3 ravne kašike brašna
  • 2 kašike mlevenog maka
  • 2 kašike nemlevenog maka
  • 4 kašike ulja
  • po ukusu: so i biber

Sastojci za fil:

  • 250 g krem maslaca
  • 150 g ćurećih prsa
  • 3-4 kisela krastavca
  • po ukusu: so i biber
Slani rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema biskvita:

  • Umutite belanca sa prstohvatom soli.
  • Ostale sastojke izmešajte u drugoj posudi.
  • Postepeno dodajte belanca u smesu od ostalih sastojaka i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
  • Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite oko 8 minuta na 180 stepeni.
  • Biskvit prohladite minut-dva i uvijte rolat zajedno sa papirom za pečenje, a potom ga upakujte u vlažnu krpu.

*Ova količina je za pleh dimenzija 30*30.
*Ukoliko imate veći ili manji pleh, srazmerno povećajte ili smanjite sastojke.

Priprema fila:

  • Sitno iseckajte krastavce i ćureća prsa.
  • Sjedinite sa ostalim sastojcima.

*Umesto ćurećih prsa možete koristiti nešto drugo po izboru.
*Krem maslac možete zameniti krem sirom.

Slani rolat sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Filovanje:

  • Ohlađen biskvit odmotajte, premažite filom i uvijte rolat.
  • Slani rolat sa makom premažite po izboru – krem maslacem, pavlakom, majonezom ili nekom mešavinom i pospite makom, mlevenim krekerima ili rendanim trapistom.

Rolat držite u frižideru nekoliko sati pre sečenja. Najbolje bi bilo da „prenoći“.

Kristina Gašpar

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slani rolat sa makom – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.