Slani rolati i slana torta – Jelica Podraščanin

Slani rolati i slana torta.

ROLAT SA MAKOM

Rolat sa makom, sastojci:

Potrebno je za koru:

  • 8 belanaca,
  • 4 kašike brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 2 kašike maka u zrnu,
  • 1 prašak za pecivo

za fil:

  • 300 grama švapskog sira,
  • 1 pavlaka,
  • 3 kašike majoneza i
  • salama u kolutovima, što tanje isečena..

Rolat sa makom, priprema:

  • U dublju posudu odvojiti belanca a žumanca ostaviti u drugu posudu, a njih će te iskoristiti za žuti rolat.
  • Belanca umutiti u čvrst sneg dodati brašno, prašak za pecivo, so i mak i promešati da se masa izjednači.
  • U veliku tepsiju koja je namašćena i dobro posuta brašnom izručiti dobijenu masu i staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni dok nepočne da se odvaja od pleha.
  • Pečenu koru staviti na mokru krpu i uviti je u nju i ostaviti da se tako ohladi.
  • Pripremiti fil tako što se izmeša sir, pavlaka i majonez i dobijeni fil se premaže preko rolata koji je izvađen iz krpe i razvijen.
  • Kad se kora premaže sa filom, s tim što kad premazujete koru ostavite oko ¼ fila da premažete preko salame koju ste poredjali po prvom delu fila i potom to sve uvije u rolat.

ŽUTI ROLAT

Žuti rolat, sastojci:

Potrebno je za koru:

  • 8 žumanaca,
  • 1 čaša jogurta,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 čaša brašna,
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 300 gr sira,
  • 1 pavlaka,
  • 300 gr seckane salame po želji,
  • seckani krastavčići.

Žuti rolat, priprema:

  • U posudu staviti žumanca, dodati jogurt, so, brašno i prašak za pecivo i sve izmešati.
  • U veliku tepsiju koja je namašćena i dobro posuta brašnom izručiti dobijenu masu i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni dok se rolat nepočne odvajati od tepsije.
  • Pečenu koru staviti na mokru krpu i uviti je u nju i ostaviti da se tako ohladi.
  • Pripremiti fil tako što se sjedini sir, pavlaka i seckana salama i seckani krastavčići i dobijeni fil se premaže preko rolata koji je izvađen iz krpe i razvijen i ponovo se tako sa filom uvije u rolat.

Oba rolata treba napraviti dan ranije jer su onda ukusniji i sočniji.

SLANA TORTA SA OBLANDAMA

Slana torta sa oblandama, sastojci:

  • 3 lista velike oblande / najbolja je C oblanda jer kad se namaže sa filom ne bude žilava/,
  • 600 gr švapskog sira,
  • 200 gr majoneza,
  • 250 gr margarina za kolače,
  • 600 gr salame po želji što tanje sečene u kolutovima,
  • 600 gr pavlake,
  • 200 gr kačkavalja.

Slana torta sa oblandama, priprema:

  • Margarin umutiti mikserom i pomešati sa sirom i majonezom i polovinom pavlake.
  • Uzeti oblandu i premazati sa dobijenim filom i preko fila poredjati kolutove salame da se prekrije cela oblanda.
  • Preko salame premazati tanji sloj pavlake tako bi se sledeća oblanda zalepila za donju i ponovo je namazati filom i poredjati salamu koju premazati tankim slojem pavlake pa staviti teći list oblande.
  • Na treći list namazati ostatak fila i preko njega posuti narendani kačkavalj.

Najbolje je ovu slanu tortu napraviti dan ranije kako bi oblande omekšale od fila. Poslala sam sva tri recepta jer se oba rolata i slana torta nalaze na istoj tacni.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slani rolati i slana torta – Jelica Podraščanin

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.