Slani rolati i slana torta - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Slani rolati i slana torta - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Slani rolati i slana torta.

ROLAT SA MAKOM

Rolat sa makom, sastojci:

Potrebno je za koru:

  • 8 belanaca,
  • 4 kašike brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 2 kašike maka u zrnu,
  • 1 prašak za pecivo

za fil:

  • 300 grama švapskog sira,
  • 1 pavlaka,
  • 3 kašike majoneza i
  • salama u kolutovima, što tanje isečena..

Rolat sa makom, priprema:

  • U dublju posudu odvojiti belanca a žumanca ostaviti u drugu posudu, a njih će te iskoristiti za žuti rolat.
  • Belanca umutiti u čvrst sneg dodati brašno, prašak za pecivo, so i mak i promešati da se masa izjednači.
  • U veliku tepsiju koja je namašćena i dobro posuta brašnom izručiti dobijenu masu i staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni dok nepočne da se odvaja od pleha.
  • Pečenu koru staviti na mokru krpu i uviti je u nju i ostaviti da se tako ohladi.
  • Pripremiti fil tako što se izmeša sir, pavlaka i majonez i dobijeni fil se premaže preko rolata koji je izvađen iz krpe i razvijen.
  • Kad se kora premaže sa filom, s tim što kad premazujete koru ostavite oko ¼ fila da premažete preko salame koju ste poredjali po prvom delu fila i potom to sve uvije u rolat.

ŽUTI ROLAT

Žuti rolat, sastojci:

Potrebno je za koru:

  • 8 žumanaca,
  • 1 čaša jogurta,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 čaša brašna,
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 300 gr sira,
  • 1 pavlaka,
  • 300 gr seckane salame po želji,
  • seckani krastavčići.

Žuti rolat, priprema:

  • U posudu staviti žumanca, dodati jogurt, so, brašno i prašak za pecivo i sve izmešati.
  • U veliku tepsiju koja je namašćena i dobro posuta brašnom izručiti dobijenu masu i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni dok se rolat nepočne odvajati od tepsije.
  • Pečenu koru staviti na mokru krpu i uviti je u nju i ostaviti da se tako ohladi.
  • Pripremiti fil tako što se sjedini sir, pavlaka i seckana salama i seckani krastavčići i dobijeni fil se premaže preko rolata koji je izvađen iz krpe i razvijen i ponovo se tako sa filom uvije u rolat.

Oba rolata treba napraviti dan ranije jer su onda ukusniji i sočniji.

SLANA TORTA SA OBLANDAMA

Slana torta sa oblandama, sastojci:

  • 3 lista velike oblande / najbolja je C oblanda jer kad se namaže sa filom ne bude žilava/,
  • 600 gr švapskog sira,
  • 200 gr majoneza,
  • 250 gr margarina za kolače,
  • 600 gr salame po želji što tanje sečene u kolutovima,
  • 600 gr pavlake,
  • 200 gr kačkavalja.

Slana torta sa oblandama, priprema:

  • Margarin umutiti mikserom i pomešati sa sirom i majonezom i polovinom pavlake.
  • Uzeti oblandu i premazati sa dobijenim filom i preko fila poredjati kolutove salame da se prekrije cela oblanda.
  • Preko salame premazati tanji sloj pavlake tako bi se sledeća oblanda zalepila za donju i ponovo je namazati filom i poredjati salamu koju premazati tankim slojem pavlake pa staviti teći list oblande.
  • Na treći list namazati ostatak fila i preko njega posuti narendani kačkavalj.

Najbolje je ovu slanu tortu napraviti dan ranije kako bi oblande omekšale od fila. Poslala sam sva tri recepta jer se oba rolata i slana torta nalaze na istoj tacni.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!