Slani rolati i slana torta.
ROLAT SA MAKOM
Rolat sa makom, sastojci:
Potrebno je za koru:
- 8 belanaca,
- 4 kašike brašna,
- 1 kašičica soli,
- 2 kašike maka u zrnu,
- 1 prašak za pecivo
za fil:
- 300 grama švapskog sira,
- 1 pavlaka,
- 3 kašike majoneza i
- salama u kolutovima, što tanje isečena..
Rolat sa makom, priprema:
- U dublju posudu odvojiti belanca a žumanca ostaviti u drugu posudu, a njih će te iskoristiti za žuti rolat.
- Belanca umutiti u čvrst sneg dodati brašno, prašak za pecivo, so i mak i promešati da se masa izjednači.
- U veliku tepsiju koja je namašćena i dobro posuta brašnom izručiti dobijenu masu i staviti u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni dok nepočne da se odvaja od pleha.
- Pečenu koru staviti na mokru krpu i uviti je u nju i ostaviti da se tako ohladi.
- Pripremiti fil tako što se izmeša sir, pavlaka i majonez i dobijeni fil se premaže preko rolata koji je izvađen iz krpe i razvijen.
- Kad se kora premaže sa filom, s tim što kad premazujete koru ostavite oko ¼ fila da premažete preko salame koju ste poredjali po prvom delu fila i potom to sve uvije u rolat.
ŽUTI ROLAT
Žuti rolat, sastojci:
Potrebno je za koru:
- 8 žumanaca,
- 1 čaša jogurta,
- 1 kašičica soli,
- 1 čaša brašna,
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 300 gr sira,
- 1 pavlaka,
- 300 gr seckane salame po želji,
- seckani krastavčići.
Žuti rolat, priprema:
- U posudu staviti žumanca, dodati jogurt, so, brašno i prašak za pecivo i sve izmešati.
- U veliku tepsiju koja je namašćena i dobro posuta brašnom izručiti dobijenu masu i staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni dok se rolat nepočne odvajati od tepsije.
- Pečenu koru staviti na mokru krpu i uviti je u nju i ostaviti da se tako ohladi.
- Pripremiti fil tako što se sjedini sir, pavlaka i seckana salama i seckani krastavčići i dobijeni fil se premaže preko rolata koji je izvađen iz krpe i razvijen i ponovo se tako sa filom uvije u rolat.
Oba rolata treba napraviti dan ranije jer su onda ukusniji i sočniji.
SLANA TORTA SA OBLANDAMA
Slana torta sa oblandama, sastojci:
- 3 lista velike oblande / najbolja je C oblanda jer kad se namaže sa filom ne bude žilava/,
- 600 gr švapskog sira,
- 200 gr majoneza,
- 250 gr margarina za kolače,
- 600 gr salame po želji što tanje sečene u kolutovima,
- 600 gr pavlake,
- 200 gr kačkavalja.
Slana torta sa oblandama, priprema:
- Margarin umutiti mikserom i pomešati sa sirom i majonezom i polovinom pavlake.
- Uzeti oblandu i premazati sa dobijenim filom i preko fila poredjati kolutove salame da se prekrije cela oblanda.
- Preko salame premazati tanji sloj pavlake tako bi se sledeća oblanda zalepila za donju i ponovo je namazati filom i poredjati salamu koju premazati tankim slojem pavlake pa staviti teći list oblande.
- Na treći list namazati ostatak fila i preko njega posuti narendani kačkavalj.
Najbolje je ovu slanu tortu napraviti dan ranije kako bi oblande omekšale od fila. Poslala sam sva tri recepta jer se oba rolata i slana torta nalaze na istoj tacni.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!