Slatke korpice – Kristina Gašpar

Slatke korpice – slatko prhko testo u obliku korpica, ali po receptu koji sam sama kreirala. Uobičajen način pripreme prhkog testa je kao za vanilice.

Ali meni se testo pripremljeno na ovaj način više dopalo kada je u pitanju posna varijanta. Može se koristiti za sve i svašta – za izradu korpica, keksića, tartova… U ovo testo možete dodati i kakao – količinu brašna smanjite za gramažu kakaoa. Nisam pravila sa kakaom, ali savetovala sam druge i kažu da su prezadovoljni.

Slatke korpice, neophodni sastojci:

  • 220 g mekog brašna;
  • 80 g margarina (ili maslaca ako ne treba da budu posne);
  • 20 g vanilin šećera;
  • po prstohvat praška za pecivo i sode bikarbone;
  • 80 ml karamel sirupa.
Slatke korpice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slatke korpice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Neophodni sastojci za karamel sirup:

  • 60 ml šećera;
  • 60 ml vode.
Slatke korpice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slatke korpice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Slatke korpice, priprema:

  • Prvo napravite karamel sirup.
  • Stavite šećer da se karamelizuje na nižoj temperaturi.
  • Karamel ne treba da bude jako taman, već svetlo braon.
  • Dodajte vodu i isključite ringlu.
  • Neka se krčka dok je ringla vrela.
  • Ako imate indukcione ploče (ringle), ringle koje se ohlade čim se isključe ili kuvate na plin, sirup treba da vri 4-5 minuta, na niskoj temperaturi.
  • Dobićete više od 80 ml sirupa. (Ostatak sirupa ćete iskoristiti kada budete premesili ostatake testa.)
  • Sjedinite sve suve sastojke i istrljajte ih sa maslacem (margarin koristite za posnu varijantu ili po želji), sipajte ohlađen sirup i umesite glatko testo.
  • Upakujte ga u kesu i ostavite desetak minuta u frižideru.
  • Ako žurite, možete sa njim raditi odmah.
  • Testo razvijte 3-5 mm debljine (po želji i potrebi) vadite željene oblike (krugove, cvetiće, zvezdice…) i stavljajte na pleh za mini mafine sa spoljne strane, izbockajte viljškom i pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta.
Slatke korpice - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Slatke korpice – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sve korpice na fotografijama su napravljene od istog testa ako se pitate zašto su neke svetlije, a neke tamnije.
Tamnije korpice su nusproizvod dužih telefonskih razgovora.

Kuvarice, manje zbori da ti ručak ne zagori ;).

Inače, ako korpice svesno pečete duže, pored toga što imaju drugačiju boju, imaju i drugačiji ukus -vrlo prijatan.

Ovako pripremljene korpice možete puniti raznim kremovima. Preporučujem ganaš kremove (od bele, mlečne ili crne čokolade) uz dodatak narandže, kafe, lešnika, oraha…

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slatke korpice – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.