Slatke korpice – slatko prhko testo u obliku korpica, ali po receptu koji sam sama kreirala. Uobičajen način pripreme prhkog testa je kao za vanilice.
Ali meni se testo pripremljeno na ovaj način više dopalo kada je u pitanju posna varijanta. Može se koristiti za sve i svašta – za izradu korpica, keksića, tartova… U ovo testo možete dodati i kakao – količinu brašna smanjite za gramažu kakaoa. Nisam pravila sa kakaom, ali savetovala sam druge i kažu da su prezadovoljni.
Slatke korpice, neophodni sastojci:
- 220 g mekog brašna;
- 80 g margarina (ili maslaca ako ne treba da budu posne);
- 20 g vanilin šećera;
- po prstohvat praška za pecivo i sode bikarbone;
- 80 ml karamel sirupa.

Neophodni sastojci za karamel sirup:
- 60 ml šećera;
- 60 ml vode.

Slatke korpice, priprema:
- Prvo napravite karamel sirup.
- Stavite šećer da se karamelizuje na nižoj temperaturi.
- Karamel ne treba da bude jako taman, već svetlo braon.
- Dodajte vodu i isključite ringlu.
- Neka se krčka dok je ringla vrela.
- Ako imate indukcione ploče (ringle), ringle koje se ohlade čim se isključe ili kuvate na plin, sirup treba da vri 4-5 minuta, na niskoj temperaturi.
- Dobićete više od 80 ml sirupa. (Ostatak sirupa ćete iskoristiti kada budete premesili ostatake testa.)
- Sjedinite sve suve sastojke i istrljajte ih sa maslacem (margarin koristite za posnu varijantu ili po želji), sipajte ohlađen sirup i umesite glatko testo.
- Upakujte ga u kesu i ostavite desetak minuta u frižideru.
- Ako žurite, možete sa njim raditi odmah.
- Testo razvijte 3-5 mm debljine (po želji i potrebi) vadite željene oblike (krugove, cvetiće, zvezdice…) i stavljajte na pleh za mini mafine sa spoljne strane, izbockajte viljškom i pecite u zagrejanoj rerni desetak minuta.

Sve korpice na fotografijama su napravljene od istog testa ako se pitate zašto su neke svetlije, a neke tamnije.
Tamnije korpice su nusproizvod dužih telefonskih razgovora.
Kuvarice, manje zbori da ti ručak ne zagori ;).
Inače, ako korpice svesno pečete duže, pored toga što imaju drugačiju boju, imaju i drugačiji ukus -vrlo prijatan.
Ovako pripremljene korpice možete puniti raznim kremovima. Preporučujem ganaš kremove (od bele, mlečne ili crne čokolade) uz dodatak narandže, kafe, lešnika, oraha…
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!