Slavski kolač - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online
Slavski kolač - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online

Slavski kolač, tradicionalni recept.

Slavski kolač, sastojci:

Za ukrase:

  • 200 gr brašna
  • 100 gr gustina
  • 1 kašika soli
  • 100 ml hladne vode

Za testo:

  • oko 1 kg mekog brašna
  • oko 400 ml vode/još bolje kisele
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja
  • 40 gr kvasca
  • 2 kašičice šećera
Slavski kolač - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online
Slavski kolač – Vesna Marošanin – Recepti i Kuvar online

Slavski kolač, priprema:

Dan uoči Svetog Jovana, mesim kolač. Ove godine, taj dan je bio pravi prolećni.

Osveštanu vodu, sa sve semenkama i liščicama bosiljka, ugrejem i u njoj razmutim kvasac i kašiku brašna. Dodam ulje i šećer – brzo će kvasac da proradi.

U većoj posudi osolim prosejano brašno. Dodam nadošli kvasac. I mesim. Ne pomaže tu mikser. Barem ne obični, koji ja imam. Toj količini testa, on ne može ništa. Mesim, prvo u vanglici, a onda testo izvadim na radnu površinu. Tu ga i dalje, mesim i mesim… Kada ga nožem rasečem, a ono  šupljikavo – e, to je to!

Vratim testo u činiju, koju ušuškam ispod velike kese. Posle jedno 40 minuta, činija je puna naraslog testa.

Na pobrašnjenoj radnoj površini, blago premesim testo.

Šerpa je rumunskog porekla, i skoro da smo vršnjakinje. Šta je u njoj sve izdinstano, ispečeno. Sada je šuplja i bez jedne drške. Služi mi za pečenje velikog hleba, i slavskog kolača. U nju stavim pek papir i to tako da prelazi ivice šerpe. Spustim testo u šerpu.         Posle desetak minuta ga premažem žumancetom pomešanim sa kašikom mleka. I “lepim” ukrase. Donju stranu ukrasa premažem vodom, da bi se bolje zalepili za testo. Između ukrasa, testo izbodem na nekoliko mesta štapićem za ražnjiće-da testo diše.

Kolač pečem u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, jedno petnaestak minuta. Onda smanjim temperaturu na 180 i nastavim pečenje. Još jedno pola sata i kolač je gotov. Opet, svako najbolje poznaje svoju rernu. Kada kolač dobije lepu boju, da ne bi preplanuo, pokrijem ga aluminijumskom folijom.

Tri godine zaredom, kolač mi je bio kako treba. I unutra i spolja. A onda, četvrte, neko mi reče kako ne valja kada pukne kolač. E, to novo “saznanje” me, baš istremiralo. Radim kolač, a sve mislim-neće valjda pući. Nije mi bilo dovoljno, da ga gledam kroz staklo rerne, već sam je svaki čas otvarala. I naravno da je pukao.Ne slušam više, šta valja ili ne valja. Opušteno spremam kolač, i uživam u tome.

Kako pravim ukrase?

Ukrase za tortu pravim nekoliko dana ranije. U činiji zamesim testo od brašna, gustina, soli i vode. Zamešeno testo stavim u kesu, da se ne bi sušilo. Izvadim jedno parče i istanjim ga oklagijom. Drvenim slovom-pečatom, pritisnem testo i opsečem oko njega. i tako pet puta. To je najvažniji ukras kolača. Onda radim ostale ukrase.

Ove godine sam se “modernizovala”. Kupila sam modlicu za list hrasta, klas žita i grozd. Njive nemam, ali ako rodi drugima, biće i za mene hleba. Nemam ni vinovu lozu, ali volim da popijem pola čaše vina. Neka rodi loza. I to dobro. Tu je burence, čeka da se napuni.

E, knjigu ne propuštam. Napravim je poveliku. Imam đaka. Nju je lako napraviti. Isečem jedan manji pravougaonik, pa onda još jedan, nešto malo veći, i išaram čačkalicom kao slova. Presavijem ga na pola, i postavim preko prvog. I ptičicu je lako napraviti. Jedno parče testa, veličine polovine malog prsta – spljoštim na vrhu.

S obe strane utisnem po zrno bibera, zašiljim malo ivicu i eto kljuna. Glava je gotova. Rastanjim jedan krug, prečnika 3 cm i jednu polovinu izreckam po dužini. Zavrnem ivice, i eto tela ptičice sa sve krilima. Postavim glavu na to telo.

Četvoro nas je u kući, i toliko uradim ptičica. Svaki ukras koji uradim, stavljam na, brašnom posut, poslužavnik. Njega podignem na viseći kuhinjski deo. Ustvari, važno je da se ukrasi suše lagano, u toploj prostoriji.

Vesna Marošanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!