Slavski kolač – Vesna Pavlović

0
447
Slavski kolač - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Slavski kolač - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Slavski kolač – tradicionalno jelo, koje se obavezno sprema kada je slava. Na sredinu staviti bosiljak.

U našem kraju običaj je da, ukoliko slava padne u sredu ili petak, i trpeza je posna.

Slavimo sv. Đurđic, „napijamo“ i navečeri (i tada se reže slavski kolač). Za oba dana slave, kao i za navečeri, mese se pogače kojima se „ore“ – ukućani vrte u krug i lome. Na dan slave, bitno je da to bude pre podneva (pre 12 sati), domaćin pali sveću, pored sveće obavezno staviti žito i čašu vina, očita se Oče naš, prereže kolač (preliva se na 4 mesta vinom), na sto se stavi pečenje, torta, kolači, piće, i to se sve radi za ranije, dok dan ne krene napred, kako bi kuća išla u napredak i za zdravlje ukućana.

I na navečeri se i reže kolač, a i“ore“se. Znači, ukupno se peku 3 pogače i 3 slavska kolača, i to dan pre slave, na slavu se ništa ne peče.

Đurđevdan slavimo jedan dan, to je „mala“slava. Tada se samo mesi slavski kolač, ne mesi se pogača, a ne napijaju se ni navečeri.

Lepi su naši običaji. Negujmo tradiciju i čuvajmo naše običaje od zaborava.

Slavski kolač, sastojci:

Za testo:

Za ukrase:

  • 20 gr gustina,
  • 100 gr brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 70 ml vode.

Za lepljenje ukrasa:

  • 60 ml vode,
  • 25 g brašna.

Slavski kolač, priprema:

Za testo:

  • U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati 100 ml vode, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati.
  • Ostaviti da nadođe (oko 10 minuta).
  • Zatim, dodati ulje, malo brašna (oko 100 gr), dodati ostatak mlake vode (400 ml), posoliti i postepeno dodajući preostalo brašno zamesiti testo.
  • Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  • Dublju šerpu premazati uljem i posuti brašnom (tako da obloži i dno, a i zidove šerpe).
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga.
  • Testo staviti u šerpu. Premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta (taman toliko koliko je potrebno da se rerna ugreje).
  • Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u dobro zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Nakon toga, skloniti foliju i peći još 20 minuta.

Za ukrase:

  • Od gustina, brašna, soli i vode zamesiti testo i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  • Od testa praviti ukrase po soostvenoj želji (krst, ružu, list…)
  • Vodu i brašno razmutiti, te smesom lepiti ukrase na slavskom kolaču.
  • Vratiti na kratko u rernu na 10 minuta (ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni).
  • Gotov kolač izvaditi iz rerne, izručiti iz šerpe (kako se ne bi pokvasio), prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Priprema: 150 minuta
Broj porcija: 10
Mrsno/posno jelo
Srednje zahtevno za pripremu

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!