Slavski kolač – Vesna Pavlović

Slavski kolač – tradicionalno jelo, koje se obavezno sprema kada je slava. Na sredinu staviti bosiljak.

U našem kraju običaj je da, ukoliko slava padne u sredu ili petak, i trpeza je posna.

Slavimo sv. Đurđic, „napijamo“ i navečeri (i tada se reže slavski kolač). Za oba dana slave, kao i za navečeri, mese se pogače kojima se „ore“ – ukućani vrte u krug i lome. Na dan slave, bitno je da to bude pre podneva (pre 12 sati), domaćin pali sveću, pored sveće obavezno staviti žito i čašu vina, očita se Oče naš, prereže kolač (preliva se na 4 mesta vinom), na sto se stavi pečenje, torta, kolači, piće, i to se sve radi za ranije, dok dan ne krene napred, kako bi kuća išla u napredak i za zdravlje ukućana.

I na navečeri se i reže kolač, a i“ore“se. Znači, ukupno se peku 3 pogače i 3 slavska kolača, i to dan pre slave, na slavu se ništa ne peče.

Đurđevdan slavimo jedan dan, to je „mala“slava. Tada se samo mesi slavski kolač, ne mesi se pogača, a ne napijaju se ni navečeri.

Lepi su naši običaji. Negujmo tradiciju i čuvajmo naše običaje od zaborava.

Slavski kolač, sastojci:

Za testo:

  • 500 ml mlake vode,
  • 40 gr svežeg kvasca,
  • 2 kašičice šećera,
  • 2 kašičice soli,
  • 200 ml ulja,
  • 1 kg brašna.

Za ukrase:

  • 20 gr gustina,
  • 100 gr brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 70 ml vode.

Za lepljenje ukrasa:

  • 60 ml vode,
  • 25 g brašna.

Slavski kolač, priprema:

Za testo:

  • U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati 100 ml vode, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati.
  • Ostaviti da nadođe (oko 10 minuta).
  • Zatim, dodati ulje, malo brašna (oko 100 gr), dodati ostatak mlake vode (400 ml), posoliti i postepeno dodajući preostalo brašno zamesiti testo.
  • Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  • Dublju šerpu premazati uljem i posuti brašnom (tako da obloži i dno, a i zidove šerpe).
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga.
  • Testo staviti u šerpu. Premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta (taman toliko koliko je potrebno da se rerna ugreje).
  • Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u dobro zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Nakon toga, skloniti foliju i peći još 20 minuta.

Za ukrase:

  • Od gustina, brašna, soli i vode zamesiti testo i ostaviti da odstoji 30 minuta.
  • Od testa praviti ukrase po soostvenoj želji (krst, ružu, list…)
  • Vodu i brašno razmutiti, te smesom lepiti ukrase na slavskom kolaču.
  • Vratiti na kratko u rernu na 10 minuta (ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni).
  • Gotov kolač izvaditi iz rerne, izručiti iz šerpe (kako se ne bi pokvasio), prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Priprema: 150 minuta
Broj porcija: 10
Mrsno/posno jelo
Srednje zahtevno za pripremu

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slavski kolač – Vesna Pavlović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.