Slavski kolač – tradicionalno jelo, koje se obavezno sprema kada je slava. Na sredinu staviti bosiljak.
U našem kraju običaj je da, ukoliko slava padne u sredu ili petak, i trpeza je posna.
Slavimo sv. Đurđic, “napijamo” i navečeri (i tada se reže slavski kolač). Za oba dana slave, kao i za navečeri, mese se pogače kojima se “ore” – ukućani vrte u krug i lome. Na dan slave, bitno je da to bude pre podneva (pre 12 sati), domaćin pali sveću, pored sveće obavezno staviti žito i čašu vina, očita se Oče naš, prereže kolač (preliva se na 4 mesta vinom), na sto se stavi pečenje, torta, kolači, piće, i to se sve radi za ranije, dok dan ne krene napred, kako bi kuća išla u napredak i za zdravlje ukućana.
I na navečeri se i reže kolač, a i”ore”se. Znači, ukupno se peku 3 pogače i 3 slavska kolača, i to dan pre slave, na slavu se ništa ne peče.
Đurđevdan slavimo jedan dan, to je “mala”slava. Tada se samo mesi slavski kolač, ne mesi se pogača, a ne napijaju se ni navečeri.
Lepi su naši običaji. Negujmo tradiciju i čuvajmo naše običaje od zaborava.
Slavski kolač, sastojci:
Za testo:
- 500 ml mlake vode,
- 40 gr svežeg kvasca,
- 2 kašičice šećera,
- 2 kašičice soli,
- 200 ml ulja,
- 1 kg brašna.
Za ukrase:
- 20 gr gustina,
- 100 gr brašna,
- 1 kašičica soli,
- 70 ml vode.
Za lepljenje ukrasa:
- 60 ml vode,
- 25 g brašna.
Slavski kolač, priprema:
Za testo:
- U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati 100 ml vode, šećer, 1 kašiku brašna, izmešati.
- Ostaviti da nadođe (oko 10 minuta).
- Zatim, dodati ulje, malo brašna (oko 100 gr), dodati ostatak mlake vode (400 ml), posoliti i postepeno dodajući preostalo brašno zamesiti testo.
- Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Dublju šerpu premazati uljem i posuti brašnom (tako da obloži i dno, a i zidove šerpe).
- Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga.
- Testo staviti u šerpu. Premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta (taman toliko koliko je potrebno da se rerna ugreje).
- Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u dobro zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni 45 minuta. Nakon toga, skloniti foliju i peći još 20 minuta.
Za ukrase:
- Od gustina, brašna, soli i vode zamesiti testo i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Od testa praviti ukrase po soostvenoj želji (krst, ružu, list…)
- Vodu i brašno razmutiti, te smesom lepiti ukrase na slavskom kolaču.
- Vratiti na kratko u rernu na 10 minuta (ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni).
- Gotov kolač izvaditi iz rerne, izručiti iz šerpe (kako se ne bi pokvasio), prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Priprema: 150 minuta
Broj porcija: 10
Mrsno/posno jelo
Srednje zahtevno za pripremu
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!