Slavsko žito, tradicionalni recept.
Slavsko žito, sastojci:
- 500 g pšenice,
- 400 g kristal šećera ili po ukusu,
- 500 g mlevenih oraha i
- 2 kesice vanilin šećera.
Slavsko žito, priprema:
- Pola kilograma pšenice preliti vodom, pa ostaviti da prenoći.
- Sutradan potopljeno žito isprati i skuvati.
- Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! Kada pšenica proceđena, dok je još topla, samleti je na mašini za mleveno meso. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije samlevena. Još uvek mlaku samlevenu pšenicu, pomešati sa kristal šećerom, vanilin šećerom i orasima. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu.
- Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima i polutkama orasa ukrasi po želji.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!