Sok od grožđa – Kristina Gašpar

0

U pitanju je sok od grožđa, a ne vino. Vino još uvek nisam počela da pravim. Mada, više od vina volim mastu (širu). 

Nisam je odavno pila. Bilo je to jako davno. Pradeda je pravio vino, a pre vina nastaje masta (šira). Moj sok nije ni sličan pradedinom, ali me je u mislima vratio u detinjstvo i pradedinu kuću.

Sok od grožđa - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Za sok od grožđa možete koristiti bilo koju vrstu grožđa ili kombinovati više vrsta. Od vrsta grožđa, zavisi boja soka. Sada sam koristila samo jednu sortu crnog grožđa.

Sok od grožđa je vrlo jednostavan za pripremu. Potrebni su vam samo grožđe i najobičnija voda. Odnos je 1:1, okvirno – 1 kg grožđa i 1 l vode. Malo strpljena i to je sve. Ukusan sok od grožđa je spreman za upotrebu.

Sastojci:

  • 1 kg grožđa
  • 1 l vode
Sok od grožđa - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Sok od grožđa, priprema:

  • Izgnječite zrna grožđa rukama ili u nekom food procesoru.
  • Prelijte vodom, izmešajte i ostavite da odstoji oko pola sata.
  • Procedite groz cediljku, ohladite sok i poslužite.
  • Ukoliko sok treba da vam stoji koji dan, prokuvajte ga kratko, jedan „ključ“.
  • Grožđe je po meni dovoljno ukusno, pa ne dodajem šećer.
  • Ukoliko volite jače ukuse, u sok možete dodati sok od limuna i šećer.

Ako se odlučite da grožđe sameljete u procesoru za hranu (čoper, multipraktik, štapni mikser…) delimično će se samleti i koštice, pa sok može imati opor ukus.

Sok od grožđa - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Sok od grožđa – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Ukoliko ne želite da dobijete takav ukus, grožđe izgnječite rukama ili gnječilicom za krompir. Ovako pripremljen sok nisam ostavljala za zimu.

A ako ipak želite da ga čuvate duže vreme, savetujem da ga pastrizujte.

Ako volite da eksperimentišete, preporučujem kombinaciju grožđa i aronije.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.