Špagete bolonjeze. Najbolji ikad špageti bolonjez su super laki i pravi italijanski klasik sa mesnim, čili sosom.
Špagete bolonjeze, sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 komadića dimljene slanine, sitno iseckane
- 2 srednja luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, isečene i sitno iseckane
- 2 štapića mediteranskog celera, sitno iseckana
- 2 čena belog luka sitno iseckana
- 2-3 grančice lista ruzmarina sitno iseckati
- 500 g mlevenog mesa
Za bolonjez sos:
- 2 x 400 g konzerva paradajza
- par listova bosiljka ili kašičica suvog bosiljka, nešto malo sačuvati za ukrašavanje
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 lovorova lista
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kocka goveđe supe
- 1 crvena čili paprika (mala, tanka) bez semena i sitno seckana (opciono)
- 125 ml crnog vina
- 6 čeri paradajza isečenih na pola
Za začiniti i poslužiti
- 75 g naribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
- 400 g špageta
- hrskavi hleb za posluživanje (opciono)
Špagete bolonjeze, priprema:
- Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte 1 kašiku maslinovog ulja.
- Dodajte 4 sitno iseckana parčeta slanine i pržite 10 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
- Smanjite vatru i dodajte 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 2 čena belog luka i listove 2-3 grančice ruzmarina, sve sitno iseckane, pa pržite 10 minuta.
- Često mešajte povrće dok ne omekša.
- Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte 500 g mlevenog mesa i dinstajte mešajući 3-4 minuta dok meso ne porumeni.
- Dodajte 2 konzerve paradajza, bosiljak, 1 kašičicu sušenog origana, 2 lista lovora, 2 kašike paradajz pirea, 1 goveđu kocku, 1 očišćen i sitno seckani crveni čili (opciono), 125 ml crnog vina i 6 prepolovljenih čeri paradajza.
- Mešajte drvenom kašikom i usitnite paradajz iz konzerve.
- Pustite da provri, smanjite na laganoj vatri i pokrijte poklopcem.
- Kuvajte 1 sat i 15 minuta povremeno mešajući dok ne dobijete bogat, gust sos.
- Dodajte 75 g rendanog parmezana, i dobro promešajte.
- Kada je bolonjez skoro gotov, skuvajte 400 g špageta prateći uputstva na pakovanju.
- Ocedite špagete i umešajte ih u sos bolonjeze ili servirajte sos na vrh.
- Poslužite sa još rendanog parmezana, ukrasite listićima svežeb bosiljka (ako imate) i hrskavim hlebom, ako želite.
Prijatno!
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!