Špagete bolonjeze - najbolji i najukusniji recept - Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay
Špagete bolonjeze - najbolji i najukusniji recept - Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Špagete bolonjeze. Najbolji ikad špageti bolonjez su super laki i pravi italijanski klasik sa mesnim, čili sosom.

Špagete bolonjeze, sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 komadića dimljene slanine, sitno iseckane
  • 2 srednja luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, isečene i sitno iseckane
  • 2 štapića mediteranskog celera, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka sitno iseckana
  • 2-3 grančice lista ruzmarina sitno iseckati
  • 500 g mlevenog mesa

Za bolonjez sos:

  • 2 x 400 g konzerva paradajza
  • par listova bosiljka ili kašičica suvog bosiljka, nešto malo sačuvati za ukrašavanje
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kocka goveđe supe
  • 1 crvena čili paprika (mala, tanka) bez semena i sitno seckana (opciono)
  • 125 ml crnog vina
  • 6 čeri paradajza isečenih na pola

Za začiniti i poslužiti

  • 75 g naribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
  • 400 g špageta
  • hrskavi hleb za posluživanje (opciono)

Špagete bolonjeze, priprema:

  • Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte 1 kašiku maslinovog ulja.
  • Dodajte 4 sitno iseckana parčeta slanine i pržite 10 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
  • Smanjite vatru i dodajte 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 2 čena belog luka i listove 2-3 grančice ruzmarina, sve sitno iseckane, pa pržite 10 minuta.
  • Često mešajte povrće dok ne omekša.
  • Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte 500 g mlevenog mesa i dinstajte mešajući 3-4 minuta dok meso ne porumeni.
  • Dodajte 2 konzerve paradajza, bosiljak, 1 kašičicu sušenog origana, 2 lista lovora, 2 kašike paradajz pirea, 1 goveđu kocku, 1 očišćen i sitno seckani crveni čili (opciono), 125 ml crnog vina i 6 prepolovljenih čeri paradajza.
  • Mešajte drvenom kašikom i usitnite paradajz iz konzerve.
  • Pustite da provri, smanjite na laganoj vatri i pokrijte poklopcem.
  • Kuvajte 1 sat i 15 minuta povremeno mešajući dok ne dobijete bogat, gust sos.
  • Dodajte 75 g rendanog parmezana, i dobro promešajte.
  • Kada je bolonjez skoro gotov, skuvajte 400 g špageta prateći uputstva na pakovanju.
  • Ocedite špagete i umešajte ih u sos bolonjeze ili servirajte sos na vrh.
  • Poslužite sa još rendanog parmezana, ukrasite listićima svežeb bosiljka (ako imate) i hrskavim hlebom, ako želite.

Prijatno!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!