Špagete bolonjeze – najbolji i najukusniji recept

Špagete bolonjeze. Najbolji ikad špageti bolonjez su super laki i pravi italijanski klasik sa mesnim, čili sosom.

Špagete bolonjeze, sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 komadića dimljene slanine, sitno iseckane
  • 2 srednja luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, isečene i sitno iseckane
  • 2 štapića mediteranskog celera, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka sitno iseckana
  • 2-3 grančice lista ruzmarina sitno iseckati
  • 500 g mlevenog mesa

Za bolonjez sos:

  • 2 x 400 g konzerva paradajza
  • par listova bosiljka ili kašičica suvog bosiljka, nešto malo sačuvati za ukrašavanje
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kocka goveđe supe
  • 1 crvena čili paprika (mala, tanka) bez semena i sitno seckana (opciono)
  • 125 ml crnog vina
  • 6 čeri paradajza isečenih na pola

Za začiniti i poslužiti

  • 75 g naribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
  • 400 g špageta
  • hrskavi hleb za posluživanje (opciono)

Špagete bolonjeze, priprema:

  • Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte 1 kašiku maslinovog ulja.
  • Dodajte 4 sitno iseckana parčeta slanine i pržite 10 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
  • Smanjite vatru i dodajte 2 glavice luka, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 2 čena belog luka i listove 2-3 grančice ruzmarina, sve sitno iseckane, pa pržite 10 minuta.
  • Često mešajte povrće dok ne omekša.
  • Pojačajte vatru na srednje jaku, dodajte 500 g mlevenog mesa i dinstajte mešajući 3-4 minuta dok meso ne porumeni.
  • Dodajte 2 konzerve paradajza, bosiljak, 1 kašičicu sušenog origana, 2 lista lovora, 2 kašike paradajz pirea, 1 goveđu kocku, 1 očišćen i sitno seckani crveni čili (opciono), 125 ml crnog vina i 6 prepolovljenih čeri paradajza.
  • Mešajte drvenom kašikom i usitnite paradajz iz konzerve.
  • Pustite da provri, smanjite na laganoj vatri i pokrijte poklopcem.
  • Kuvajte 1 sat i 15 minuta povremeno mešajući dok ne dobijete bogat, gust sos.
  • Dodajte 75 g rendanog parmezana, i dobro promešajte.
  • Kada je bolonjez skoro gotov, skuvajte 400 g špageta prateći uputstva na pakovanju.
  • Ocedite špagete i umešajte ih u sos bolonjeze ili servirajte sos na vrh.
  • Poslužite sa još rendanog parmezana, ukrasite listićima svežeb bosiljka (ako imate) i hrskavim hlebom, ako želite.

Prijatno!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Špagete bolonjeze – najbolji i najukusniji recept

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.